Back

Ezt a buckinghami őrök is megirigyelnék

2019-01-18 News

Ezt a buckinghami őrök is megirigyelnék

Hamarosan felépítjük az új Főőrségi épületet a Budai Várban.

 
Az elmúlt hónapokban a királyi testőrség egykori szálláshelye is elnyerte végső formáját. A palota díszszolgálatát és őrzését ellátó fegyveres testület megújul, amelynek annó és az átadás után majd most is a Főőrség épülete ad otthont. A különleges épület a Hunyadi udvar felől egy emeletesnek tűnik, lentről, a Csikós udvar felől azonban látszik, hogy valójában négyszintes, hiszen az egykori várfal vonalára épült. 
 
A II. Világháborúban a Királyi lovarda az 1944-45-ös ostrom során találatot kapott, de sokkal könnyebben helyreállítható lett volna, mint a Sándor-palota, mégis elbontották. Hasonló sors jutott a Főőrségi épületnek is, pedig abban a hetvenes évek elejéig még irodák is működtek.
Eredeti helyén újraépülő komplexumban az újjáalakuló palotaőrség, valamint kiállító- és vendéglátóhelyek kapnak otthont. Innen lesz megközelíthető a középkori vár maradványainak feltárása után kialakítandó, térszint alatti régészeti bemutatótér is.
 
Az épület alapozása a régészeti értékeket kikerülő vasbeton sáv- és pontalapokból áll. Ezekre épültek a vasbeton pillérek, amelyekre a régészeti tér feletti (alagsor alatti) födém került. Az épület külső körítő falainál a belső síkon vasbeton fal épült, erre hőszigetelő réteg, majd kívül önhordó tégla és kőfal készült, amely be van kötve a belső vasbeton réteghez. A födémek monolit vasbeton födémek, ideértve a palástér feletti koporsófödémet is. A Főőrség homlokzatán meghatározó a kő támfal és lábazat, felette a durva mészkő sarokrizalitok, valamint a főpárkány és attika fal, a főhomlokzaton a négy darab kő oszlop.
 
A nem kőszerkezetű kváderek és falfelületek egységesen római cement felületűek. A közöttük lévő homlokzaton rusztikus kváder vakolat mellett sima nútolt vakolat, húzott párkánytagozatok, valamint öntött elemek alkalmazására is sor került. Az öntött elemek többnyire ornamentális díszek a falpilléreken és a nyílászárók „zárókövein”, valamint a főpárkány alatti fogsor és konzolok. 
 
A tetőn vörösréz lemezfedés és természetes palafedés van. A homlokzati nyílászárók az eredeti épületnek megfelelően kialakított asztalos és lakatosszerkezetek. Az építés nehézségeihez tartozik, hogy a kivitelezés teljes környezete régészeti, és műemléki területeket és értékeket érint, így ezeket folyamatosan egyeztetni kell az illetékes hatóságokkal.