Back

Szeretetházzal fejeződött be a Győri Evangélikus Egyházközség 9 ütemből álló korszerűsítése

2019-01-28 News

Szeretetházzal fejeződött be a Győri Evangélikus Egyházközség 9 ütemből álló korszerűsítése
Óvoda, bővítés, és felújítás is része volt a projektnek.
 
A Győri Evangélikus Egyházközösség részére készített épületegyüttes generál kivitelezési és kertépítési feladatok ellátását végezte a WHB.
 
A fejlesztésnek köszönhetően megújult az Iskola és az Óvoda, amely egy új szárnnyal is bővült. Egy új épületszárny is épült, amely korszerű tornateremnek és tantermeknek ad helyet. A régi és új iskolai szárnyat egy folyosóval kötötték össze a komfortos közlekedés, valamint a hatályos jogszabályok betartása érdekében. Az oktatási központba több mint 800 gyermek járt, ezért is volt fontos feladat a helyhiány problémájának megoldása. Az Evangélikus Szeretetház is megújult. A fejlesztés során természetesen az Evangélikus Öregtemplomot is felújításra került, ami azért is fontos, mert az épület nagyon rossz állapotba került a Rába valamint a talajvíz mozgásának köszönhetően, így a rekonstrukció nélkül a léte is veszélybe került volna. 
 
Az Insula Lutherana épületegyüttes igazi kuriózumnak számít az országban, hiszen itt az óvodai neveléstől az idősgondozásig, a lelki élettől a levéltári funkciókig minden megtalálható egy helyen. Az épületegyüttes olyan értékeket rejt, amelyek bemutatásra érdemesek. A felújítás után erre alkalmassá válik az evangélikus központ, ezért egyre nagyobb hangsúlyt kap az Insula Lutherana bemutatása mind a győriek, mind pedig a turisták számára.
 
A 9 ütemben kivitelezett munkálatok tartalmazták többek között a templomépület renoválását, az iskolaépület felújítását, új tornaterem építést, a szeretetház felújítását. Megújult a Konvent, a Kossuth u. 16. számú és a Rát M. tér 2. számú épülete az örökségvédelem, szigorú felügyeletével. Az elavult rendszerek felújítása jelentősen növeli az üzembiztonságot, és csökkenti a karbantartási költségeket.