A Stöckl lépcső után ismét egy lépcső a Várban!

2019.01.28.
A Tabáni lépcsőpavilon két másik fontos területet köt össze a Budai Várban
 
A Tabáni lépcsőpavilon a Hunyadi udvar és Dózsa György tér közötti gyalogos tengely része. Míg a visszaépülő Stöckl-lépcső és a mellette lévő liftek Hunyadi udvar és a Csíkos udvar között állítja vissza a kapcsolatot, a tabáni lépcsőpavilon ezt folytatva a Csíkos udvar és Palota út között teszi ugyanezt.
 
A kivitelezés az Országos Széchényi Könyvtár mellett, és alatt készül, így nagyon nagy szerepet játszik a kivitelezés alatt a pontos és tapasztalt munkavégzés. A kivitelezés megkezdése előtt nagy hangsúlyt kellett fektetni arra, hogy a munkálatokat összeegyeztessük a működő könyvtárral, és úgy hangoljuk össze, hogy a zavartalan működést ne akadályozza. A kivitelezés alatt állandó kapcsolatba vagyunk, és folyamatos kontroll alatt tartjuk a munkálatokat. A kivitelezés teljes környezete régészeti, és műemléki területeket és értékeket érint, így ezeket folyamatosan egyeztetjük az illetékes hatóságokkal (Műemlékvédelem, Bánya kapitányság). 
 
A kivitelezés megkezdése előtt és a munkálatok alatt folyamatosan egyeztettünk a terror elhárítási központtal. A munkálatok megkezdése előtt az óvóhelyekről állapotfelmérési jegyzőkönyvet készítettünk, de csak írásosat, mivel a TEK nem engedélyezte a fotódokumentációt. Az óvóhelyet csak engedéllyel és vezető Tiszttel közelíthettük meg. Az óvóhely pince rendszere fölött 1,50 méterrel álltunk meg a földmunkával, azután feltárási munkákat végeztünk. A feltárási munkák dokumentációját csak a TEK által kijelölt tervező végezhette el, teljes titoktartásban. A kivitelezés alatt többször meg kellett állni, és leállítani a munkát (ezeket a szüneteket a megrendelő rendelte el) mivel a felvonulási terület érintette a menekülési útvonalakat.
 
Az egész munkafolyamat speciális mélyépítés ún. Bányászati megoldással készül, így technológiában és kivitelezésben teljesen eltér a megszokottaktól. A munkálatok során az YBL Miklós által épített YBL támfalon, és feltehetően a középkorból származó várfalon keresztül bányászati módszerrel kialakításra kerül egy alagút. Az alagút szerepe első sorban a kivitelezés alatt a föld kitermelésére szolgál, majd későbbiekben a liftet és lépcsőházat összekötő gyalogos forgalom kiszolgálást biztosítja. A munkatérhatárolás kivitelezéséhez pontosan, méretre legyártott betonacél ívtámok szükségesek, amiket gyakorlatilag Németországból tudtunk beszerezni, és legyártani.
 
vissza a hírekhez
A Stöckl lépcső után ismét egy lépcső a Várban!