Vissza

Bokrétaünnep a hulladékfeldolgozónál

2015-05-13 Hírek

Bokrétaünnep a hulladékfeldolgozónál
Felvonták ma a bokrétát a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Program keretében épülő hulladékkezelő központ legmagasabb pontjára. A 6,2 milliárd forintos program 118 település hulladékgazdálkodását teszi korszerűbbé.

A szerdai ünnepségen Szita Károly polgármester elmondta: - Kaposvár elindult egy olyan úton, amelynek köszönhetően a legegészségesebb várossá válhat. Három dolog veszélyezteti az embereket: az élelmiszer-előállítás során használt vegyszerek, a szén-dioxid kibocsátás és a hulladékkezelés nem megfelelő módja. Erre mi a következő válaszokat adtuk: saját mintaprogramot dolgoztunk ki az élelmiszer-gazdaságban, alternatív energiákra állunk át városunk működtetésében, valamint korszerű hulladékfeldolgozó üzemet építünk, mert nem akarjuk, hogy szeméthegyek vegyenek körbe bennünket – fejtette ki Kaposvár polgármestere. Hangsúlyozta: van egy negyedik szempontunk is, ugyanis a beruházásnak az is célja, hogy pénzt hagyjunk a kaposváriak pénztárcájában. Januártól többet kellene fizetni a szemétszállításért, ha ezt a feldolgozót nem építettük volna meg. Már 2016-ban 102 millió forintot hagyunk ezzel a kaposváriak és környékbeliek pénztárcájában. Így a legegészségesebb város mellett továbbra is az egyik legolcsóbb nagyváros kívánunk maradni.
A nagy volumenű beruházás jelenleg 80%-os készültségben van. A 4,5 hektáron elterülő telepen egyebek között hulladékudvar, szelektív válogatócsarnok, mechanikai hulladékkezelő csarnok, korszerű, szigetelt hulladéklerakó tér, illetve kiszolgáló épületek épülnek - számolt be Nagy György, a kivitelező Geohidroterv Kft. projektvezetője.  
2015 októberétől a lakosság is tapasztalja a változást. A projekt keretében – mind a társasházi, mind a családi házas övezetek - olyan hulladékgyűjtő edényeket kapnak, amelyekben külön gyűjthetik az újrahasznosítható hulladékot. Emellett, a családi házas övezetekben a társulás ingyenes komposztládákat is kihelyez azok számára, akik vállalják a házi komposztálást.

A bokrétaünnepről készült videót itt találja, a képgalériát megtekintheti itt!