Vissza

Helyére került mind a 12 - Rég elveszett szobrokat nyert vissza a Budai Vár

2019-05-13 Hírek

Helyére került mind a 12 - Rég elveszett szobrokat nyert vissza a Budai Vár

Az utolsó szobrok is felkerültek a Budai Várnegyed főőrségi épületének attikafalára. A LAKI Épületszobrász Zrt-vel közös kivitelezésében két beruházás is zajlik a Vár területén. A program része a világháborúban sérült Új Királyi lovarda, valamint a Csikós udvarban található főőrségi épület és Stöckl-lépcső rekonstruálása. A projektek egyik különlegessége, hogy a teljes rekonstrukció érdekében olyan alapanyagokkal dolgoztak, melyeket legalább száz éve nem használ már az építőipar.

Történészek segítségével születtek meg az új szobrok

Az eredeti Főőrség épületén 12 haditrófea helyezkedett el. Amikor a 70-es években teljesen elbontották az épületet, a szobrok helye dokumentáció hiányában ismeretlenné vált. A vár megújulását célzó Nemzeti Hauszmann Program egyik fő célja, hogy minden fejlesztés a hajdani tervek szerint valósuljon meg, és ez alól a szobrok sem képeztek kivételt.

Mivel csak archív fényképek álltak rendelkezésre, művészettörténészek bevonására is szükség volt. A szakemberek a korszak stílusjegyeire és a fotókra hagyatkozva, a szobrász segítségével sikeresen megvalósították az eredetinek megfelelő alkotást. A tervek alapján a Csányi Szabolcs szobrászművész által vezetett csoport reprodukálta a trófeákat.

Különleges anyagot használtak az öntéshez

Az alkotások egy úgynevezett spiáter öntvényből készültek, ami cink és alumínium ötvözete, réz hozzáadásával. Ebből az anyagból készült a lovarda déli homlokzatán a bejárat fölött található Sportembléma nevezetű lófej szobor is.

A szobrok stabilitásához nem tudták alkalmazni a hajdani épületnél felhasznált műszaki megoldásokat. A mostani épület bár kívülről ugyanúgy néz ki, mint az előde, épületszerkezetileg teljesen különböző. A ma érvényes szabályozások miatt nem kőhöz kapcsolódnak az alkotások, hanem egy stabil vasbeton szerkezethez.

A beruházás részeként visszakerül eredeti helyére ifj. Vastagh György „A lovát elvezető csikós” híres szobra is. Az eredetileg a lovarda előtt álló alkotás a világháború után egy raktárba került, ahol a 70-es években felújították, majd a 80-as években kapott új helyet a Hunyadi-udvarban. Egy újabb felújítás után ismét visszakerül a Királyi lovarda főbejárata elé.

Akusztikus burkolatot kapott az Új királyi lovarda

A lovarda belterének egyik érdekessége a falburkolat. Az üres épületbe belépve sincs nyoma visszhangnak, ami az akusztikus burkolatnak is köszönhető. Bár a Királyi lovardát hamarosan átadják, a terület nem lesz még megközelíthető a közönség számára, mivel a Csikós udvar tereprendezése egy külön beruházás részeként fog megvalósulni - írja a magyarepitok.hu.