Vissza

Csatornázás fejlesztés átadó

2015-10-21 Hírek

Csatornázás fejlesztés átadó

Befejeződött a csatornahálózat és a szennyvíz-tisztítótelep építése Mindszenten, a mintegy 4,5 milliárd forintból, európai uniós támogatással megvalósult beruházást szerdán adták át a Csongrád megyei városban.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára ünnepi beszédében arról beszélt, hogy minden vidéken, kistelepülésen megvalósuló beruházás az elszegényedést, a nagyvárosokba vándorlást, a valódi nyomor kialakulását akadályozza meg.

Az elmúlt években Mindszenten befejezett fejlesztések, így a közintézmények energetikai korszerűsítése és az egyik általános iskola felújítása is a helyben maradást segítették – mondta a politikus.

Farkas Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, az alföldi településeken, ahol az ivóvízbázis közel található a felszíni vizekhez, különösen fontos a keletkező szennyvíz összegyűjtése és kezelése.

A képviselő abban bízik, hogy a következő években összefogással azok a kétezer lakosnál kisebb települések is végre tudnak hajtani hasonló fejlesztéseket, ahol ez még nem történt meg.

Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: a Mindszenten befejeződött beruházás nemcsak környezetvédelmi szempontból fontos, gazdaságfejlesztési hatása is van. A befektetők ugyanis nem szívesen fejlesztenek olyan településen, ahol nem megoldott a csatornázás.

Zsótér Károly (Fidesz-KDNP) polgármester tájékoztatása szerint a hétezer lakosú városban 2013 őszén kezdődött el a csatornahálózat és az új szennyvíztisztító telep építése. A beruházás 3,223 milliárd forintos uniós támogatást kapott, amelyet magyar költségvetési forrásokból egészítettek ki, így önerő nélkül valósulhatott meg a fejlesztés.

A Betonútépítő Zrt. vezette és a West Bau Hungáry Kft., valamint a Probart Kft. alkotta konzorcium csaknem 45 kilométernyi gerincvezetéket fektetett le, 11 közterületi átemelő állomást és egy napi 800 köbméter kapacitású szennyvíztisztító-telepet épített. A beruházás csaknem háromezer ingatlant érint.

Forrás: http://elavidek.hu/2015/10/23/uj-kozmu-es-szennyviztisztito-mindszenten/