Vissza

Digitális életkorunk szerint még embriók vagyunk!

2018-10-04 Hírek

Digitális életkorunk szerint még embriók vagyunk!

Az építőipar jövője a digitalizáción és a hatékonyságon múlik.

Az ÉVOSZ szervezésében Építési Konferenciát tartottak Győrben. Az egy napos eseményen az iparág jeles képviselői vitatták meg az építőipari szakágak jelenét, jövőjét. A WHB csoport által támogatott eseményen a résztvevők kiemelték, hogy a hatékonyság és ezzel kapcsolatban a digitalizáció az iparág jövőjének kulcsa.
 

A rendezvényen délelőtt szakmai előadásokon keresztül ismertették a szakértők az épületépítés, mélyépítés, a szak- és szerelőipar, valamint a tervezés, mérnöki szolgáltatások helyzetét. Peterka Attila, a WHB csoport stratégiai igazgatója előadásában kifejtette, hogy míg Németországban az építőiparban az egy főre jutó termelési érték 129 100 euró, addig hazánkban ez csupán 22 500 euró. A szakember szerint ezen kell javítani. Hatékonyabb projektszervezéssel, a duális képzés megreformálásával, az innováció – robotizáció, mesterséges intelligencia, mobil applikációk, BIM –, a digitalizáció előlendítésével és a korszerűtlen eszközállomány fejlesztésével lehet csak ezeken a számokon javítani, nagyobb hatékonyságot elérni az építőiparban. Ahogy a szakember fogalmazott, az építőiparban a digitális életkorunk embrionális.
Az ÉVOSZ szervezésében lezajlott konferencia fővédnöke Borkai Zsolt Győr polgármestere és Dr. Földesi Péter a Széchenyi István egyetem rektora volt. A megnyitó beszédében Koji László az ÉVOSZ elnöke köszöntötte a vendégeket. A rendezvényen a mélyépítést Hegyi Zoltán, a Switelesky Magyarország ügyvezetője mutatta be. A szerkezetépítésről Babály László, az Épszer-Pannónia vezérigazgatója, míg a tervezésről Kálmán Péter az Óbuda-Újlak Zrt. vezérigazgatója tartott előadást. A szakmai délelőtt után a résztvevők közösen körbejárták az új győri Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ épületeit.