Vissza

Díjat nyert a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő

2018-12-04 Hírek

Díjat nyert a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő

A kikötő hajó szervízállás kezelőépületét a WHB építette!

Évről évre egyre több érdeklődőt vonz az Építészfórum által alapított Média Építészeti Díj (MÉD) fináléja. A vezető magyar sajtóorgánumok újságíróiból álló médiazsűri a díjat az idei évben a megvalósult épületek közül a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő hajó szervízállás kezelőépületének ítélte oda. Értékelésében a zsűri bravúrként értékelte, ahogy az ipari tájat a természeti környezettel játékosan köti össze az épület. Számunkra is nagyon nagy büszkeség, hogy az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Közlekedés Operatív Program ill. Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében támogatott kikötői infrastruktúra fejlesztési projektjében, a WHB is részt vehetett a különleges építmény megvalósításában.

Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő, amely egyben áruforgalmi, logisztikai központ is. A betelepülők számára 5 db függőleges partfalas hajóállás, és mögötte a közvetlen vízi- közúti- és vasúti kapcsolatot biztosító infrastruktúra, továbbá zöldterminál és hajó szervízállás kezelőépület létesült.
A kikötőbe tervezett hajó szervízállás kezelőépület tervét egyfelől a kikötői infrastruktúra szigorú rendszere, másrészt a folyó túlsó partjáról a kikötőre visszanéző Szigetköz, a folyó víztükrének játékos mozgása ihlette. A szervízállás épület multifunkciós kikötőfelügyeleti egység. A személyzet számára biztosítja a partfalnál várakozó hajókkal történő kommunikációt, a hajókon keletkező olajos fenékvíz, kommunális szennyvíz, fáradt olaj átvételét és szakszerű kezelését, tartalmaz gépkocsi tárolót, műhelyt, irodákat, raktárakat, vízminőség vizsgálati labort, tárgyalót és vendégszobát.

Az épület hő- és elektromos áram ellátását környezettudatos technológiák vezérlik. A partfal feltöltésekor a talajrétegekbe elhelyezett talajkollektoroknak, és az épületre telepített fotovoltaikus rendszernek köszönhetően az épület gyakorlatilag önfenntartó. Az épület működését tekintve is törekszik az architektúra és környezet egészséges és fenntartható együttműködésére. A hajók és a kikötő közötti telekommunikáció számára az épület déli oldalánál hírközlési antennatorony épült.