Vissza

Egy éven belül megújul a Nemzeti Lovarda

2016-09-07 Hírek

Egy éven belül megújul a Nemzeti Lovarda

A kivitelező W-F Nemzeti Lovarda Konzorcium elkezdte a Keleti pályaudvar melletti telken található Nemzeti Lovarda patinás épületegyüttesének helyreállítási munkálatait. Az összesen 4,5 hektáros alapterületű lovasközpont kivitelezése várhatóan 2017 nyarán fejeződik be.

Elkezdődött a 8. kerületben, a Kerepesi út mellett lévő, 1800-as évek végén épült, második világháborúban megrongálódott Nemzeti Lovarda rekonstruálása és bővítése. Az új lovardában helyet kap egy négy évszakos pálya, egy díjugrató pálya, egy gyakorlópálya, 2 fedeles lovarda, 4 karám, 176 istálló, jártatógép, futószáras kör, állatorvosi kezelő, irodák, raktárak, konferenciatermek és szociális helyiségek. 

A beruházás keretén belül nemcsak megújulnak, de funkciójukat tekintve bővülnek is a lovarda egyes részei, például a műemléki védettségű főépület. A „Kóbli” visszanyeri klasszikus klubház jellegét, továbbá egy 770 négyzetméteres Tudásközpont is épül konferenciatermekkel és irodákkal. A terület rekonstrukciója nemcsak a lovas sportnak, hanem az ökoturizmusnak, humán gyógyításnak, kulturális életnek is kedvezni fog (pl.: lovas színház).

A kivitelező W-F Nemzeti Lovarda Konzorcium vezető társasága, a West Hungária Bau Kft. (WHB) Cégcsoport tulajdonosa Paár Attila, kiemelte: „A lovaglás és a lovak szeretete kultúránk része, fontos hagyományunk. Minden rekonstrukciós munkánknál kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a múlt és a hagyományok tiszteletével, korhű megvalósítással alkossunk maradandót. Ezért is megtiszteltetés számunkra, hogy részt vehetünk az ország egyik legnagyobb lovardájának megújításában.”

A Nemzeti Lovardát 2017 nyarán adják át. Az átadásáig a beruházóról www.mnvzrt.hu címen, míg a kivitelezőről a www.whb.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. 

Háttéranyag a projektköltségek változásáról:

A 2013. évi tervezés és a 2015-ben kiírt közbeszerzés közötti eltelt időben a nemzetközi szintű lovas sportrendezvények minimum elvárásai, a kiindulási elvárásként megfogalmazott rentábilis üzemeltetés követelményei, valamint a lovastechnológiai követelmények szigorodása következtében a projekt megvalósításához szükséges költségkeret megnövekedett. A közbeszerzési eljárást a Közbeszerzési Hatóság által 2016.03.30. napján közzétett tájékoztató alapján a legalacsonyabb összegű ajánlattal a West Hungária Kft. mint konzorciumvezető és a Fejér-B.Á.L. ZRt. mint konzorciumi tag által alapított W-F Nemzeti Lovarda Konzorcium nyerte el. A szerződésben rögzített feladatokra mintegy 2,5 MRD forint áll rendelkezésre, melyen felül külön opciós tételként került meghatározásra a gazdasági épületek tetőszerkezetén elhelyezhető, áramszolgáltatói hálózatba köthető, háztartási méretű, visszatáplálásos, 35 kW teljesítményű napelem kiserőmű.

Hivatalos forrás: Kozbeszerzes.hu