Vissza

Elkezdték a FINA úszó-világbajnokság műugrótorony platformjának kivitelezését

2017-02-13 Hírek

Elkezdték a FINA úszó-világbajnokság műugrótorony platformjának kivitelezését

A Parlamenttel szemben, a budai alsó rakparton elkezdődött a 2017-es FINA úszó vb óriás ugrótorony platformjának a kivitelezése Az építési munkálatok elkezdődtek, emiatt jelenleg az Angelo Rotta rakpart érintett szakaszán parkolási tilalom és 30 km/h sebességkorlátozás van érvényben. Jelentős forgalomelterelés csak a tavasz végével várható.

A FINA 2017. évi Úszó-, Vízilabda-, Műugró-, Műúszó- és Nyíltvízi Világbajnokság megrendezéséhez szükséges óriás ugrótornyot építhet a Parlamenttel szembeni budai rakparton a West Hungária Bau Kft. A beruházás abban is különleges, hogy műemlékvédett környezetben kell a munkát elvégezni, illetve vannak olyan részfeladatok, melyek során a dunai élővízen a víz alatt kell majd dolgozni és elkészíteni a mélyalapozást.

A kivitelezés alatt az úgynevezett Jet Grouting alapozási technológiát fogják használni. Az ezzel a különleges fúrásos, talajszerkezetet betonnal összekeverő technológiával készült alapra összesen 600 tonna súlyú, 153 elemből álló vasbeton szerkezetet fognak elhelyezni. A végeredmény a budai alsó rakparton, a Parlamenttel szemben egy 17 méter széles, 47 méter hosszú, 1.000 és 2.000 mm átmérőjű fúrt, zagy megtámasztással készített vasbeton cölöpökön álló, oldalain lábazati kőszórással, uszadékfogó-terelő szerkezettel ellátott vasbeton platform. Erre fogják építeni a vizes vb-hez szükséges 34,5 méter magas ideiglenes műugrótornyot.

Az Országházzal szembeni platform felépítésére kevesebb, mint 5 hónap áll rendelkezésre, a FINA vb után pedig 2 hónapja lesz a WHB-nak az elbontásra. A kivitelező WHB Csoport képviselői hangsúlyozták, hogy a létesítményt határidőben, az elvárt minőségben fogják átadni, illetve a közlekedőket időben fogják tájékoztatni a várható forgalomtechnikai változásokról. Az építési munkálatok miatt az Angelo Rotta rakpart érintett szakaszán jelenleg parkolási tilalom és 30 km/h-s sebességkorlátozás van érvényben. Jelentős forgalomelterelés a tavasz végével várható.