Vissza

Egyedülálló technológiával bővül Győrben az Ersblöh csarnoka

2019-09-18 Hírek

Egyedülálló technológiával bővül Győrben az Ersblöh csarnoka

Már a technológia telepítésénél tart az Erbslöh Hungária Kft. kapacitásbővítő fejlesztése Győrben. Az autóipari alkatrészeket gyártó vállalat 14 milliárd forintos beruházásának építési munkái a West Hungária Bau Kft. generálkivitelezésében zajlanak, a szerkezetépítési munkákat a Grabarics Kft. látta el.

Kelet-európai Ersblöh-központtá válik a magyarországi cég

Az 1998-ban alapított Ersblöh Hungária alumínium profilok megmunkálásával, hőkezelésével, műanyag alkatrészek fröccsöntésével és dugattyúszereléssel foglalkozik. A fejlesztésben épülő gyártócsarnok jelentőségét az adja, hogy ennek köszönhetően az Erbslöh Hungária Kft. a német anyacég kelet-európai termelési központjává válik.

Az új épület egy új felületkezelési eljárást alkalmazó, úgynevezett eloxáló központként fog működni. Ennek a technológiának köszönhetően a vállalat világszinten egyedülálló lesz.

A beruházás bejelentésekor Bene Zsolt, az Ersblöh Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, tavaly 5,9 milliárd forintos árbevételt realizált a győri társaság. A beruházással a jelenleg leszerződött új megrendeléseknek köszönhetően az árbevétel 2021-re mintegy 13-15 milliárd forintra, 2023-ban 18-20 milliárd forintra emelkedik.

Komoly kihívás volt a pincefödém kivitelezése

A projekt részleteit a Magyar Építők magazinnak a generálkivitelező WHB részéről Menyhárt László területi igazgató ismertette. Szavaiból kiderült, a tavaly szeptemberben indult munkálatok során az eloxáló épület mellett szerelőcsarnokot is kiviteleznek. „Mindkét épület előregyártott vasbeton vázszerkezettel jött létre, melynek gyártmánytervezését, gyártását, helyszínre szállítását és helyszíni összeszerelését egyaránt a Grabarics Kft. végezte el” – mondta el a területi igazgató.

A szakember arra is kitért, hogy a projekt során egy jelentős talajcserét kellett elvégezniük, illetve további komoly kihívást jelentett a pincetömb vasbeton szerkezeteinek kivitelezése a téli körülmények között. „Hasonlóan komoly feladat volt a pincetömb födémének területén lévő előregyártott szerkezet összeállítása” – tette hozzá Menyhárt László.

„Ezen kívül a legnagyobb kihívás az elemek daruzása volt, hiszen a födémet nem lehetett darukkal, autókkal megterhelni. A szerelést a Grabarics Kft. szakemberei egy 450 tonnás és egy 250 tonnás autódaru segítségével végezték. A gerendák nagy részét páros emeléssel lehetett csak a helyére emelni.”

 

A projektben jelenleg az épületek befejező munkálatai folynak, párhuzamosan a technológiai telepítésekkel.