Vissza

Felavatták a szombathelyi Püspöki Palota Nívódíj tábláját

2018-04-18 Hírek

Felavatták a szombathelyi Püspöki Palota Nívódíj tábláját

A II. világháború során bombatalálatot elszenvedett épületet a West Hungária Bau Kft. és a Fejér-B.Á.L. Zrt. konzorciumban valósította meg.

Felújították a II. világháború során bombatámadást elszenvedett szombathelyi Püspöki Palotát. A nagy szakértelmet kívánó munkálatok során újraépítették a lebombázott részt, amelyben egy új látogatóközpont is helyet kapott, valamint korszerűsítették a meglévő részeket. A Püspöki Palota felújítását a West Hungária Bau Kft. és a Fejér-B.Á.L. Zrt. konzorciumban valósította meg. A kivitelezést a szakma Nívódíjjal jutalmazta, amelynek emléktábláját a mai napon avatták fel.

Az 1945-ben bombatalálatot kapott késő barokk stílusú Püspöki Palotát 1778-ban kezdték el építeni Hefele Menyhért osztrák építész tervei alapján. A több mint 2300 m2 alapterületű, 16,4 m magas, műemléki védelem alatt álló épület felújítása nagy kihívást jelentett. Mészáros György a projekt vezetője kiemelte: „Külön nehézséget okozott a nagy méretű műemlék téglák beszerzése és a projekt helyszínre szállítása, mivel a nagyon szűk építési területre sem torony, sem pedig autó-daru használatára nem volt lehetőség, ezért minden egyes tégla helyszínre rakása kézi erővel történt, ami igencsak embert próbáló feladatnak bizonyult. „

A lebombázott épületrész, valamint a tető és a homlokzatok helyreállítása mellett egy új látogatóközpont is kialakításra került, modernizálták a meglévő épületrészeket, valamint restaurálták a homlokzaton található kődíszítményeket és szobrokat. A meglévő épületrészek eddig használaton kívüli, második emeleti tereiben püspökségi irodák kerültek kialakításra. Két új liftet is beépítettek, és a szellőzés-, fűtés- és elektromos-hálózat korszerűsítése is megtörtént.

A felújítást a szakma Nívódíjjal jutalmazta, melynek tábláját a mai napon Dr. Székely János a Szombathelyi Egyházmegye püspöke, Mészáros György, a kivitelező WHB csoport projektvezetője, Ráth Miklósné Tóth Ibolya, 4RAM Építészmérnöki iroda Kft. képviselője továbbá az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriumának képviseletében: Tutervai Mátyás a Magyar Építész Kamara alelnöke valamint Bálint Péter, a Bíráló Bizottság elnök-helyettese közösen avatták fel.

A teljes homlokzat felújítása folyamatos tervezői-művezetés felügyelete mellett zajlott. A felújításnak köszönhetően a Püspöki Palota állandóan látogatható földszinti kiállító terein túl az első emeleti reprezentatív terek egy részét is megnyitották az érdeklődők előtt.