Vissza

Így épül az új Várkert Bazár

2013-09-27 Hírek

Így épül az új Várkert Bazár

"Mindenki imádni fogja"
Fröccsterasz, koncerthelyszín és múzeum is lesz az uniós milliárdokból restaurált Várkert Bazárban, ha elkészül. A projekt sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy nincs az a világháborús bomba vagy gombainvázió, mely megakadályozhatná, hogy Buda a 2014-es választásokra egy régi-új kulturális központtal legyen gazdagabb.
Falai mögött daruk ügyködnek, hónapok óta állványzat takarja a budai rakpart kultikus épületegyüttesét, a Várkert Bazárt. A fővárosi szubkultúrába Budai Ifjúsági Parkként bevésődött komplexum oszlása sokáig úgy tűnt, megállíthatatlan: bejáratát bedeszkázták, szobrait összegraffitizték, belső termeibe hajléktalanok költöztek.
A rakpartra néző épület sorsa egészen év elejéig kilátástalannak látszott, ám február elsejével munkások szállták meg a szebb napokat is látott helyszínt, hogy uniós támogatással restaurálják az egykori kulturális központot. Egy kemény téli menet még hátra van, de a projekt vezetői bizakodóak: terveik szerint március 30-án hivatalosan is visszakötik Budapest vérkeringésébe az immár Várkert Bazár névre hallgató, hatalmas közösségi teret.
“A Várkertnek igazából soha nem volt még fénykora, sohasem funkcionált annak megfelelően, ahogy tervezték: bazárként" – hangzott el a projekt csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol a Várkert Bazár vezető restaurátorai mellett többek között a kivitelező, a budapesti Bálnát (exCET-et) is jegyző West Hungaria Bau Kft. (WHB) is képviseltette magát, Gerényi Viktor személyében.
Gerényi szerint a március 30-ra kitűzött átadás igen feszes tempót követel, ezt pedig a munkálatok során felmerült váratlan problémák sem segítik. “A helyszíni munkálatok megkezdését követően derült ki, hogy az épületegyüttesben komoly gombátlanításra van szükség, az újralapozás, szigetelés során ráadásul háromszáz évesnél régebbi régészeti leleteket és négy-öt, még éles, világháborús bombát is találtunk, melyek miatt újfent csak meg kellett szakítani a munkálatokat” – fogalmazott Gerényi.
Szerinte az Új Széchenyi Terv keretein belül több, mint 6,7 milliárd forintos támogatással megvalósuló beruházás a többhetes csúszások ellenére jövő tavasszal megnyílik a nagyközönség számára, akiknek addig is készülnek egy kis ízelítővel: “Október közepén elbontjuk a homlokzat állványzatát, így láthatóvá válik majd a felújított bazársor és az azt szegélyező paloták is”
A WHB képviselője azt is elárulta, a felújítás során is az első szempont az autentikusság, hiszen az épületegyüttes kiemelt műemlék, a Világörökség része. Bár az azért kiderült, a fülkepavilonokat díszítő Zsolnay mozaikokat nem eredeti Zsolnay kerámiákkal fogják reprodukálni és még egy mozgólépcsőt is kiépítenek.
A Várkert Bazárt a főváros új, budai kulturális központnak szánja, melyben az egykori Ifipark társadalmi töltete egyesül egy közösségi park és turistacsalogató látványosság esszenciájával. A komplexumban – habár a bérleti jogokra kiírt pályázatot még meg sem hirdették – funkciójukat tekintve cukrászdákat, éttermeket, múzeumot, koncerthelyszínt és egyéb szórakoztató-ipari egységeket is terveznek. Egyedüli konkrétumként egyelőre csupán egy fröccsterasz ötlete szerepel.
Gerényi szerint március végével a Várkert Bazár megszűnik Budapest szégyenfoltja lenni, és épp a 2014-es választások kapujában olyan közösségi térré válik, ahol idősek és fiatalok, gazdagok és szerényebb anyagi helyzetűek egyaránt megtalálják a számításaikat. “Mindenki imádni fogja” – summázta az WHB képviselője.
Forrás: hvg.hu