Vissza

Kollégiumépítés korlátozásokkal Győrben

2016-08-19 Hírek

Kollégiumépítés korlátozásokkal Győrben

Zajlik a meglévő szárnyak felújítása, ősszel pedig kezdődik az egyetemi csarnokkal szemben lévő parkolóház bővítése is. A munkálatok miatt tanév közben költözniük kell a kollégistáknak, az érintett 200 parkolót átmenetileg lezárják.

Látványos szakaszába ért a Széchenyi István Egyetem (SZE) kollégiumfejlesztése. Ahogy arról már írtunk: az intézmény kollégiuma lesz a jövő nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) versenyzőinek egyik szállása, az eseményre felújítják a meglévő 450 szobát, s további két épületszárnyat (mintegy 550 szobát) építenek a meglévő három (K2, K3, K4) mellé. A kilencből két szint már szerkezetkész.

- Az ütemterv szerint haladnak a munkálatok. Az új épület kivitelezése mellett zajlik a meglévő szárnyak felújítása is - szögezte le dr. Tamándl László projektvezető, az egyetem pályázati irodájának vezetője. - A régi épületek külső szigetelése és a nyílászárók cseréje már szinte mindenütt megtörtént az elmúlt tíz évben, így a felújítás főként belső munkálatokat jelent: fűtéskorszerűsítés, gyenge- és erős- áram felújítása, belső nyílászárók cseréje, festés, burkolatcsere, vizesblokkok felújítása, bútorcsere - mondta. A beruházás volumenéről sokat mond, hogy a K2-, K3-, K4-épületek 15 ezer 400 négyzetmétert tesznek ki, az épülő K0 és K1 összterülete pedig 19 ezer 400 négyzetméter lesz, köszönhetően a plusz három emeletnek.

A meglévő szárnyakat külön-külön, három részletben fejlesztik, egyszerre 150 szobán dolgoznak. - Egy időben két épület lesz használható, így a meglévő négyszázötven szobából csak háromszázba tudunk ebben a tanévben hallgatókat elhelyezni, négyszáz férőhellyel kevesebb lesz.

Emiatt a korábbi éveknél valószínűleg magasabb ponthatár kell a bekerüléshez. Ezt a tanévet át kell vészelni, kérjük a hallgatók türelmét, ez szükséges ahhoz, hogy jövőre egy kibővült, modern kollégiumban kapjanak helyet - magyarázta Májer Eszter, a SZE Egyetemi Szolgáltató Központ - Egyetemi Kollégium vezetője, utalva arra, hogy 2017 szeptemberében már 1100-zal több lesz a kollégiumi férőhely. - Mivel júniusig mindhárom épület megújul, a kollégistáknak év közben egyszer költözniük kell a szomszédos épületbe - tette hozzá.

Kérdésünkre, hogy ezenkívül milyen intézkedésekkel jár az építkezés, Tamándl László így válaszolt: - A töltés melletti forgalomkorlátozás, a Vásárhelyi Pál utca egy szakaszának lezárása az építkezés végéig, júniusig érvényben marad. A nagyobb kollégium több parkolóhelyet is igényel, az északi parkolóház kapacitását szintráhúzással növelik, plusz száz férőhelyet alakítanak ki. A bővítés idejére a parkolóházat lezárják, azt a kétszáz megállóhelyet nem lehet majd használni.

Dr. Tamándl László hangsúlyozta: a projekt illeszkedik az egyetem stratégiájához: tovább segíti az országos szinten kiemelkedő hallgatók elhelyezkedését, a nemzetközi nyitást és az ehhez elengedhetetlen infrastruktúra kiépítését.

A beruházás része az Aranypart II-n, a Mobilis mögötti részen egy futópálya és egy műfüves focipálya kialakítása is, erre azonban az EYOF után kerül csak sor - tudtuk meg.

Forrás: www.kisalföld.hu