Végéhez közeledik a Komáromi Csillag Erőd építése

2019.03.29.

A Liget Budapest Projekt keretében a komáromi Csillag erőd műemlék épületének felújítását a FÉSZ Zrt. konzorciumban (az ÉPKAR-ral és a WHB-val karöltve) végzi, a műszaki átadás-átvételi eljárás január végén megkezdődött. A hatmilliárd forintos beruházás célja a komáromi erődrendszerhez tartozó, jelenleg kihasználatlan Csillag erőd hasznosítása kiállítási célra, továbbá az erőd történelmi építményeinek rekonstrukciója. Ez a beruházás tehát nemcsak a létesítmény állagmegóvását eredményezi, hanem a város rendezvényeinek, valamint alkalmi és állandó kiállítások létrehozására ad lehetőséget, melynek eredményeként a Csillag erődben és az új kiállítócsarnokban hétezer négyzetméteres kulturális központ jön létre, ahol a Szépművészeti Múzeum gipszszobor másolatainak gyűjteményét mutatják majd be az antikvitástól egészen a reneszánszig.

Az építészeti és belsőépítészeti tervezés legfontosabb szempontja az épületegyüttes és környezete műemléki értékeinek megóvása és megmutatása. Az „erőd”- karakter megtartása meghatározó koncepcionális célkitűzés volt. Az újonnan létesülő belső terek tiszta, áttekinthető, derékszögű világot hoznak létre, melyet a látszóbeton felületekkel még inkább kihangsúlyoznak. A meglévő épületben az összes vezetéket a (homokfújt, impregnált) látszótéglafalba rejtve kellett elvezetni, ami szintén kihívást jelentett a nagy mennyiségű bontott téglapótlás mellett. A meglévő erőd esővízelvezetése is a vastag falakban kialakított, fúrt ejtőcsöveken keresztül történt. Teljeskörű akadálymentesítés valósul meg az épületegyüttesben, és megjelenik a talajvízhő felhasználása is, mint megújulóenergia-hasznosítás. Nehézséget jelentett a Duna közelsége, ugyanis a bővítés pinceszintje -4 méteren van, a padlócsatorna alatt a munkagödör -7 méteren. A talajvízszintsüllyesztés a szerkezetépítés ideje alatt, több kútból történő folyamatos szivattyúzással a koporsófödém zárásáig tartott. Utóbbi kialakítása szerkezetépítési, betonozási-zsaluzási, munkavédelmi szempontból is kihívást jelentett, és különösen az egyedi gyártású kerámiaburkolatok és rejtett ereszcsatornák elhelyezése a különböző hajlásszögű felületeken. Összefoglalóan az épületben a történeti katonai, szigorú, mérnöki szükségszerűség adja az alaphangulatot, amely inkább párhuzamban, mint kontrasztban találkozik a 21. század gépészeti és világítástechnikai kultúrájával.

Végéhez közeledik a Komáromi Csillag Erőd építéseVégéhez közeledik a Komáromi Csillag Erőd építéseVégéhez közeledik a Komáromi Csillag Erőd építéseVégéhez közeledik a Komáromi Csillag Erőd építése
vissza a hírekhez
Végéhez közeledik a Komáromi Csillag Erőd építése