Vissza

Lázár János: "Minden síremlék méltó az utókor tiszteletére"

2015-10-03 Hírek

Lázár János: "Minden síremlék méltó az utókor tiszteletére"

Minden síremlék méltó az utókor tiszteletére, a jelöltek és a jelöletlenek, az ismertek és az ismeretlenek, a nagy és az egyszerű embereké egyaránt - fogalmazott Lázár János szombaton Keszthelyen, a Festetics család 1925-ben emelt mauzóleumának felújítást követő ünnepségén.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a több Festetics és Habsburg családtag jelenlétében tartott ünnepségen arra emlékeztetett, hogy a második világháború után eltelt 70-80 évben nem volt szokás megadni a tiszteletet a sírkerteknek, pedig "sokat elárul az országról, hogy milyen állapotban van az a hely, ahová imádkozni járunk, és milyen állapotban vannak azok a helyek, ahol földi utunk befejeztével kerülünk". Felidézte azt is, hogy a Miniszterelnökség 175 millió forintos támogatásával felújított mauzóleum nemcsak a hitvesi szerelemre és a hűségre emlékeztet, de "a nemzetért, a hazáért és a haladásért vállalt áldozatról is üzen".

Utalt rá, hogy a mauzóleumot Festetics Tasziló feleségének, Máriának (Mary Victoria Hamiltonnak) emeltette 1925-ben, a két világháború közötti Magyarország egyik "rendkívül érdekes és igényes művészettörténeti alkotásaként".

Lázár János arról is beszélt, hogy "nem gondolhatunk polgári Magyarországra addig, amíg a sírhelyeket, temetőket és templomokat" nem tartjuk rendben. S vannak olyan síremlékek, amelyeknek jelentősége túlmutat önmagán, mert "nemcsak az élet végességére figyelmeztet bennünket", hanem saját történelmünkről is szólnak.

"Hiányolom, hogy azok, akiknek sok adatik, akik az elmúlt 30 esztendő nyertesei, időként keveset vállalnak az ország, a város és a haza iránti felelősségből". Ezzel ellentétben azok, akiknek a 18-19. században akár tudásból, akár vagyonból sok adatott, felelősséget vállaltak azért a közösségért, amelyben születtek. A Festetics család 300 éve kötődik Keszthelyhez, ami jó példa a felelősségre és az áldozatvállalásra. A két világháború között 20 ezer holdnyi birtokukon négyezer embert fogadtak be, hogy ne vándoroljanak ki Amerikába, "de hányan vannak ma olyanok, akiknek sok adatik, és ezt a példát követik?" - tette fel a kérdést Lázár János.

Forrás: http://www.hirado.hu/2015/10/03/minden-siremlek-melto-az-utokor-tiszteletere-fogalmazott-lazar-keszthelyen/