Vissza

Ludovika Campus - Nagy megtiszteltetés egy ilyen ikonikus épületen dolgozni

2018-12-14 Hírek

Ludovika Campus - Nagy megtiszteltetés egy ilyen ikonikus épületen dolgozni

A belváros felé, vagy a belváros felől érkezve három épület követel figyelmet, és lényegében vezeti be a Ludovika Campust. A műemléki Főépület klasszicista tömbje, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatási központjának háza, és az Orczy út felé is tekintő kollégium. Az Octogon magazin munkatársa e három tömb kivitelezéséről a WHB Kft. ügyvezető-tulajdonosát, Paár Attilát kérdezte.

Összetett program, sok szereplő jellemezte a Ludovika Campus projektet, önök mely épületek létrehozásában, és miként vettek részt?
A projekt indulásakor, az Épkar Zrt.-vel konzorciumban végeztük a nemzeti Közszolgálati egyetem/ Ludovika Campus Pollack-féle műemléki épületének teljes körű felújítását. Az új építésűek közül az államtudományi és Közigazgatási Kar hatszáz férő helyes kollégiumát, továbbá a Campus új Oktatási Központját építettük fel az Épkar Zrt.-vel és a PBE Építő Kft.-vel közösen. Mindhárom említett építkezés- ben a WHB Kft. volt a konzorcium vezetője.
 
Mit jelentett a kivitelezés gyakorlatában az, hogy önök voltak a konzorciumok vezetői?
A konzorcium vezetője önálló nyilatkozatra jogosult a megrendelő felé, úgyhogy elsősorban felelősség vállalást jelent. ehhez kapcsolódik, hogy a kivitelezésben közreműködő cégek munkájának felügyelete is a hatáskörünkbe tartozott, illetve a résztvevő cégek képviselete a megrendelő és a nyilvánosság felé – ezt a pozíciót guestornak nevezzük a szakmán belül. A legfontosabb, hogy a vezető nyilatkozattételre, aláírásra jogosult, tehát ellátja a jogi feladatokat, de a konzorciumi tagokkal egyetemes felelősségvállalás is köti. Ha egy társult cég csődbe menne, vagy bármi gondja adódna, vezetőként az ő munkájukért is felelősséggel tartoztunk. Az a tapasztalat, hogy konzorciumban sokkal hatékonyabban valósulhat meg egy projekt.
 

Önök kiviteleztek már korábban is műemléki felújításokat. Igényelt különleges bánásmódot a védettséget élvező Főépület együttese?
A Pollack Mihály tervezte 180 éves épület felújítása és stabilizálása volt a feladatunk, amelynek olyan, kiemelt műemléki védettség alá tartozó terei vannak, mint a díszterem, a Hősök Folyosója, a főlépcsőház, a kápolna vagy az épület teljes homlokzata. Hasonló eljárással kellett végeznünk a felújítást, mint bármelyik korábbi projekt esetén, ugyanakkor igazán szívmelengető dolog egy ilyen megbízást elnyerni, nagy megtiszteltetés egy ilyen ikonikus épületen dolgozni.

Milyen módon stabilizálták a műemléképületet?
Az alapok általában jó állapotban voltak, de néhány helyen azokat is meg kellett erősítenünk Jet-rendszerű betoninjektálással. Az épület statikailag meggyengült, ezért a téglaboltozatos födémrendszereket kellett megfelelően megerősíteni vonóvasakkal, valamint szerkezeti vasbetonnal.

A munkálatokat a vonóvasak beépítésével, megfeszítésével, és kellő húzóerejének beállításával kezdtük, majd a födémek feltöltését (könnyű- betonnal), és vasbeton-megerősítést végeztük el. Az igazán nagy feladat mégis a homlokzat stabilizálása volt, hiszen ebben az esetben 30 000 négyzetméter felületű műemlékhomlokzatról beszélünk, tele kváderekkel, főpárkánnyal, osztópárkánnyal. ekkora felületű homlokzatot restaurálni csodálatos munka, és nagyon jó érzés, hogy a jövő számára megóvhattunk egy gyönyörű épületet, és nagy kihívás is volt, mert sok szakember közös munkáját igényelte, megfelelő szakembert találni pedig ma talán a legnehezebb feladat. Szerencsénk volt, mert akkor éppen nagyon gyenge telünk volt, ha jól emlékszem, négy évvel ezelőtt nulla fok alá alig ment a hőmérséklet, így egész télen dolgozhattunk, és március végére be tudtuk fejezni a munkát. A szűkös időkeret az egész építkezés során nagy kihívást jelentett.

De a vállalat egészére komoly hatással volt Pollack épületének felújítása, mert ennek folyományaként megtalált az élet bennünket számos olyan projekttel, mint a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes, vagy a Hauszmann-terv részeként a budai Vár Csikós udvarán megvalósuló lovarda, illetve a Főőrségi épület és a Stöckl-lépcső; és itt az Operaház is. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy nemzetünk ilyen kiemelkedő létesítményeinek rehabilitációjában vehetünk részt.

Volt már dolguk korábban is új építésű felsőoktatási intézménnyel. Számított a rutin az új épületeknél?
igen, a győri Széchenyi istván egyetem számára kiviteleztünk egy új oktatási és kollégiumi épületet, de a ludovika Campus épületeinek építészeti kialakítása komoly feladatot adott, hiszen nagyon neves építész, Finta József és munkatársai tervezték az épületeket, ezeket a terveket pedig a lehető legapróbb részletekig meg kellett valósítanunk – ez mindig nagy kihívás. Egy ilyen emblematikus, markáns épület létrehozása fokozott figyelmet igényel, de hála istennek eleget tudtunk tenni a felénk támasztott elvárásoknak. Úgy vélem, hogy mind tervezési, mind kivitelezési szempontból nagyon jól sikerültek az új épületek. Jól mutatja ezt, hogy számos itteni projekttel nyertünk már díjat.

Okozott nehézséget az önök számára, hogy ez egy viszonylag zárt terület, ahol egyszerre több nagy kivitelező is dolgozott?
Abszolút nem. Amikor mi belvárosi műemlék rehabilitációt végzünk – például, amikor a Volksbank főépületét újítottuk fel a Rákóczi úton, az igazi kihívás, de szerencsére itt óriási volt a felvonulási területünk. Jó a telek megközelíthetősége, sőt lehetőség nyílt az épületeken kívül anyagok tárolására is.

Esetleg el kellett térniük a korábbi – akár engedélyezési – tervektől? Volt valamilyen részlet, amit kihívást jelentett?
A Főépület esetén semmiben nem tértünk el a rekonstrukciós tervektől, hiszen ez egy kiemelt műemlék, itt a legapróbb részletre is oda kellett figyelnünk. De a Főépületnél arra is figyelemmel kellett lennünk, hogy az épületben a kivitelezés alatt is nyitva tartó, és napi több száz látogatót fogadó Magyar Természettudományi Múzeum zavartalanul működni tudjon. A kollégium megvalósítása során az engedélyezési és a kivitelezési tervek készítése is a feladatunk része volt, így ott a felmerülő szükségletek szerint tudtuk alakítani a terveket; az Oktatási Központnál csak a kivitelezés megkezdésénél készített talajmechanikai vizsgálat végett volt erre szükség.

Befolyásolt valamit a kivitelezés során, hogy ez egy speciális igényekkel bíró oktatási intézmény?
Nem, a felénk támasztott elvárások és tervezői kiírások szerint valósítottuk meg a beruházást, szerencsére nem voltak olyan szakmai kihívások, amelyeket erőn felül kellett volna megoldanunk.

Van olyan része a projektnek, amelyre különösen büszkék?
Egyértelműen a Ludovika Campus Főépületére, ennek a felújítására vagyunk a legbüszkébbek. Ez egy 180 éves épületegyüttes, mindig nagy élmény egy ilyen régi épületen dolgozni. Ilyenkor visszatekintünk az őseinkre, az ő építészeti megoldásaikat megismerni, feltárni és megóvni, esetleg soha el nem készült részleteket megalkotni, ez mind-mind másfajta kihívás, mint bármilyen zöldmezős beruházás. Mindegyiknek megvan a szépsége, de nem kérdés, hogy a legbüszkébbek a Főépületre vagyunk. A kollégiumi épület esetében a látványterv szerinti homlokzati megvalósítást szeretném még kiemelni: erre egy szálcement homlokzati burkolatrendszer került. ez különösen szép kialakítás, amit tekinthetünk kihívásnak, hiszen a kortárs építészet minőségének fokmérője az ilyen részletek precíz kivitelezéséből adódik. Ennek az impozáns épületnek a karakterét ez a burkolat határozza meg.

Az új Oktatási Központ egyedi tér- és tömegképzésével emelkedik ki a környezetéből, itt az épület formájának megvalósítása volt szép feladat és fontos hangsúlyoznom, hogy mindhárom épületbe a 21. századi elvárásoknak megfelelő műszaki tartalommal ellátott, modern előadótermek kerültek, ezek közül is a legnagyobbak az Oktatási Központba, ott egy ötszáz, illetve egy háromszáz fős nagy előadótermet alakítottunk ki.

Hol helyezné el a Ludovika Campus projektet a portfóliójukban?
Nem kérdés, hogy a három legjelentősebb projektünk között van. Egy műemléki felújítást, új épületek emelését, illetve tulajdonképpen egy egész terület rehabilitációját tartalmazó projekt nem mindennapi lehetőség egy kivitelező cég életében.

Forrás: OCTOGON arcitecture & design (Móré Levente)