Vissza

Szombathelyi iskola felújítása kapta a nívódíjat

2016-12-13 Hírek

Szombathelyi iskola felújítása kapta a nívódíjat

A szombathelyi Brenner János Általános Iskola és Gimnázium felújítása megkapta az építőipar egyik legrangosabb hazai kitüntetését, az Építőipari Nívódíjat. Az elismerést 1999 óta minden évben olyanoknak ítélik oda, akik munkájukkal nemcsak maradandót alkotnak, hanem javítják az építőipar megítélését is. Idén a középület kategóriában a Brenner Iskola rekonstrukciójáért a ZÁÉV-WHB konzorcium lett a díjazott.

Immár 15. alkalommal ítélték oda az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) által felkért 10 rangos szakmai egyesület és szövetségből álló bírálóbizottság tagjai a Nívódíjat. Az elismeréssel olyan építőipari szereplőket és munkájukat jutalmaznak, akik nemcsak magas minőségben alkotnak maradandót, hanem az építőipar megítélését, becsületét is javítják. Idén a Nívódíjat a középület kategóriában a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium rekonstrukciójáért a ZÁÉV Építőipari Zrt és a West Hungária Bau Kft. (WHB) által alkotott kivitelezői konzorciumnak ítélték oda.

A beruházás megvalósítása során az építési telken lévő volt noviciátus épületet teljesen elbontották. A tervezett épületegyüttes két, egymástól jól elkülöníthető részből áll: volt kollégiumi épületrész, ahol a szaktantermek és az igazgatási helységek kaptak helyet, valamint az új iskola, ahol helyet kapott a mai kornak mindenben megfelelő informatikai berendezéssel felszerelt 24 tanterem, és egy többfunkciós tornaterem is. A tervezésnél kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy az iskola és annak közösségi terei mindenki számára - különös tekintettel a mozgásukban korlátozottakra - egyformán megközelíthető és használható legyen. A fejlesztés célja volt, hogy a modern kor követelményeinek megfelelő oktatási intézményben tanulhassanak a gyerekek. A felújítás után az új épületegyüttes egy építészetileg hangsúlyos, modern közösségi térként is funkcionál.

A hagyományoknak megfelelően a tanúsítványok átadására 2016 december 9-én, az ÉVOSZ évzáró tanácskozásán került sor. A díjat megtestesítő réztáblát pedig 2017. március 15-e után helyezik el az iskolánál.

A kivitelező ZÁÉV-WHB Konzorciumról:

A kivitelezési munkát a WHB és a ZÁÉV által alkotott konzorcium végezte. 1997-ben a West Hungária Bau Kft-vel kezdődött a WHB sikertörténete, amely mára a magyar építőipari piac egyik meghatározó szereplőjévé vált, és egy igazi cégcsoporttá nőtte ki magát. Az elmúlt több mint 20 évben a mára már 300 fő feletti csapatuk nagy tapasztalatot szerzett műemlék jellegű épületek felújításában és ipari, kereskedelmi, logisztikai létesítmények (csarnokok, bevásárlóközpontok) generál kivitelezésében is.

A konzorcium másik tagja, a ZÁÉV Építőipari Zrt. már több mint hatvan éve formálja épített környezetünket. A tevékenységi körük kiterjed közműépítésre, műemléki felújításokra, geotermikus energiahasznosítás kivitelezésére, kereskedelemre, valamint egyéb építési munkákra is. A ZÁÉV Zrt. központja Zalaegerszegen található, emellett Budapesten és Pécsett területi kirendeltségeket működtetnek.

A két cég által alkotott konzorcium nemrég szintén bizonyított, és az ország egyik legmodernebb stadionját, az MTK Stadiont határidőre, az elvárt minőségben készítették el.

A Brenner János Általános Iskola és Gimnázium története: A Brenner János Általános Iskola 2008. szeptember 1-jétől a Püspöki Általános Iskola jogutódjaként, többcélú intézményként működik. Az iskola elődjét - négy évfolyamos elemiként - Szabó Imre szombathelyi püspök alapította 1872-ben fiúk számára. Az egyházi iskolák 1948. évi államosítása után az épületben különféle intézmények működtek. A rendszerváltással ismét zsibongó gyermeksereg költözhetett az ódon falak közé. Dr. Konkoly István megyéspüspök 1992-ben újraindította a nevelő-oktató munkát az államtól visszakapott épületben, immár nemcsak fiúk, hanem lányok részére is. 1996-tól tovább bővült az iskola.

A Brenner János Általános Iskola és Gimnázium 12 évfolyamos katolikus szellemiségű intézmény. Nevelési elveinek alapja a keresztény vallási és erkölcsi értékek tisztelete.