Vissza

Terv szerint halad a 200 éves campus felújítása

2013-07-15 Hírek

Terv szerint halad a 200 éves campus felújítása

Terv szerint halad a 200 éves campus felújítása

Már jövő tavasszal megkezdődhet a tanítás a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kampuszának főépületében. A 200 éves épület felújításával a terv szerint haladnak a szakemberek. Az egyetemi központban lesz sportpálya és lovarda is. A beruházás 25 milliárd forintos költségét 80 százalékban uniós forrásból finanszírozzák.

A 200 éves műemlék épületet Pollack Mihály tervezte. A szakembereknek a téglákig vissza kellett bontaniuk, hogy megerősíthessék a falakat. Az építkezésen 270-en dolgoznak naponta – kőművesek és restaurátorok.
 

 
     
   
     
 

– Ennek az épületnek nincsen koszorúja, illetve vasbeton födéme. És a húzóerőt, ez a most általunk beépített és megerősített húzóvas fogja felvenni – magyarázta a Hír Televíziónak Dénes Balázs kivitelezés-vezető.

Az átépítés a terv szerint halad, a főépületben már jövő tavasszal megkezdődhet a tanítás, a kisebb-nagyobb előadótermek mellett korszerű egyetemi könyvtárt és olvasótermet is létesítenek.

„Ide tervezünk majd doktori képzést, ez az épület ad majd helyt a közszolgálati, közigazgatási továbbképzések jelentős részének, illetve nemzetközi kurzusoknak. És nem szabad megfeledkezni róla, hogy az épületben lesz majd nemzetbiztonsági kabinet, ami a nemzetbiztonsági tisztképzésnek biztosít majd helyszínt” – közölte Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora.

A rendőrtiszteket egy másik, speciálisan kialakított központban oktatják majd. Az Orczy-kert peremén épült ipari épületeket lebontják, a területen 2015 szeptemberéig park, lovarda és sportközpont épül, ahova a nyolcadik kerületi óvodások, iskolások is járhatnak úszásoktatásra.

„Több mint egyetem, amiről szó van. Sokkal több, mint egyetem. Egy városrész, egy park megújulása. És az életminőség javul ezáltal Belső-Budapesten, Józsefvárosban. Jobb lesz a józsefvárosiaknak, jó lesz a pestieknek” – mondta Fürjes Balázs nagyberuházási kormánybiztos.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem új képzési központjának létesítéséről 2012-ben döntött a kormány. A beruházás összköltsége 25 milliárd forint, a költségek 80 százalékát uniós forrásból finanszírozzák.

Forrás: www.mno.hu

Média:
www.budapestinfo.eu/hir/jovo_tavaszra_kesz_lesz_a_ludovika_campus_foepulete_20130710

• www.tv2.hu/musoraink/tenyek/130830_felujitjak_a_ludovikat.html

• www.hvg.hu/itthon/20130710_ludovika_campus_felujitas

• www.kormany.hu/hu/honvedelmi-miniszterium/hirek

• www.fidesz.hu/index.php?Cikk=193994

• www.stop.hu/belfold/tavaszra-kesz-lesz-a-ludovika-foepulete

• www.ittlakunk.hu/kultura/130710/tavaszra-varjak-ludovika-felujitasanak-veget

• www.hirado.hu/Hirek/2013/07/10/13/Tavaszra_befejez_dik_a_Ludovika_Campus

• www.orientpress.hu/115806