Budapest, Soroksár

IKEA

IKEA
IKEA Soroksár
Cölöpözés alapozás, Budapest, XXIII. Ker., 195836/32 hrsz.
 
A West Hungária Bau Kft. 2016.03.17-én szerződést kötött az IKEA Lakberendezési Kft.-vel. egy új IKEA áruház (Soroksár) létesítésének alapozási munkáira.
Az alapozási munkafolyamat első munkafázisa a földkiszorításos cölöpözés. Az épület alatt 2516 fm 330/500mm átmérőjű és 549 fm 430/600mm átmérőjű screwsol cölöpök kerülnek lefúrásra. A cölöpfejek visszavésése után, a cölöpösszefogó fejgerenda építésénél előre legyártott kehelynyakak kerülnek beépítésre. Ezek a kehelynyakak fogadói az előregyártott vasbetonpilléreknek, amelyek az épület vázszerkezetét alkotják.
 
A cölöpözési munkafolyamat végeztével indul meg a menekülő folyosók, pince és a sprinklertartály nagytömegű földkiemelése. A földkiemelés végeztével indulhat meg a munkagödörben a szerkezetépítési munka. A vasbeton szerkezet tervezésénél figyelembe vették a talajvíznyomást, így bizonyos szerkezeti elemek vízzáró betonnal kerülnek kivitelezésre. Külön Megrendelői kérésre ezeket a szerkezeteket 2 réteg bitumenes szigeteléssel ellátjuk, illetve egymásra épülő vasbeton szerkezeteknél duzzadó szalag beépítése szükséges, a további biztonság érdekében. Az építendő vasbeton szerkezetek födémmel bezárólag valósulnak meg a West Hungária Bau Kft. vállalásában.
 
Szerződéses határidő: 2016.06.27.
A teljes alapozási munkafolyamat kivitelezése 89 nap alatt megvalósul.
Az alapozási munkafolyamat költsége: 294.657.859 Forint.