Budapest

Tabáni lépcsőpavilon

Tabáni lépcsőpavilon

A Tabáni lépcsőpavilon a Hunyadi udvar és Dózsa György tér közötti gyalogos tengely része. Míg a visszaépülő Stöckl-lépcső és a mellette lévő liftek Hunyadi udvar és a Csíkos udvar között állítja vissza a kapcsolatot, a tabáni lépcsőpavilon ezt folytatva a Csíkos udvar és Palota út között teszi ugyanezt.

A kivitelezés az Országos Széchényi Könyvtár mellett, és alatt készül, így nagyon nagy szerepet játszik a kivitelezés alatt a pontos és tapasztalt munkavégzés. A kivitelezés megkezdése előtt nagy hangsúlyt kellett fektetni arra, hogy a munkálatokat összeegyeztessük a működő könyvtárral, és úgy hangoljuk össze, hogy a zavartalan működést ne akadályozza. A kivitelezés alatt állandó kapcsolatba vagyunk, és folyamatos kontroll alatt tartjuk a munkálatokat. A kivitelezés teljes környezete régészeti, és műemléki területeket és értékeket érint, így ezeket folyamatosan egyeztetjük az illetékes hatóságokkal (Műemlékvédelem, Bánya kapitányság). A kivitelezés megkezdése előtt külön egyeztetni kellett a Terror elhárítási központtal, mivel a projekt érinti a menekülő és óvóhelyeket.

Az egész munkafolyamat speciális mélyépítés ún. Bányászati megoldással készül, így technológiában és kivitelezésben teljesen eltér a megszokottaktól. A munkatérhatárolás kivitelezéséhez pontosan, méretre legyártott betonacél ívtámok szükségesek, amiket gyakorlatilag Németországból tudtunk beszerezni, és legyártani.

A Tabáni lift és lépcsőpavilon egy mélyépítési munkafázissal ún: munkatérhatárolással kezdődik meg. A munkálatok során az YBL Miklós által épített YBL támfalon, és feltehetően a középkorból származó várfalon keresztül bányászati módszerrel kialakításra kerül egy alagút. Az alagút szerepe első sorban a kivitelezés alatt a föld kitermelésére szolgál, majd későbbiekben a liftet és lépcsőházat összekötő gyalogos forgalom kiszolgálást biztosítja.