Budapest

Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Nemzeti Közszolgálati Egyetem
A Ludovika a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főhadiszállása, amelyet Pollack Mihály tervezett. A Ludovika egyet jelent a nemzeti tisztképzéssel, összekapcsolódott a nemzeti törekvésekkel, a magyar haderő felállításának és korszerűsítésének igényével. Bár a Ludovika Akadémia története az 1790-es évekig nyúlik vissza, magának az intézménynek a megalapítása 1808-ban történt.
 
A megújult épület méltó "főhadiszállása" lett a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek.
Az épület múltjáról: egészen a kommunizmusig a Ludovika Akadémia, a magyar katonai felsőoktatás kiemelkedő intézménye mely "úgy forrt egybe a hazafias neveléssel és a magyar virtussal, mint a Nemzeti Színház a magyar kultúrával". "Kis híján az enyészeté lett - a Várbazárhoz hasonlóan - a Ludovika campus", amely leginkább egy világháborús film díszletére emlékeztette az embert – mikor a munkaterületet megkaptuk.
 
Büszkék vagyunk rá, hogy a műemlék együttes megújítását a West Hungária Bau Kft. vezette konzorcium nyerte el –a kétszáz éves műemlék teljes felújításának költsége kilenc milliárd forintot tett ki. A felújítás egy év alatt, határidőre elkészült.
 
Az épületegyüttes felújítása óriási kihívást jelentett számunkra a műemléki védettség miatt. A feladatot nehezítette, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felújításához a Nemzeti Alkotmányvédelmi Hivatal minősítése kellett, vagyis nemzetbiztonsági átvilágítás után pályázhattunk a feladatra.
 
A munka nagyságát jellemzi, hogy a felújítás során több mint háromezer köbméter betont, húszezer folyóméter vezetéket és több tonnányi acélt használtak fel. A konzorcium a kivitelezés alatt nagy súlyt fektetett az épületben megtalálható korabeli értékek megóvására, helyreállítására. Olyanokra, mint az egyedülálló ólomüveg, az asztalos szerkezetű nyílászárók, a fémszerkezetű korlátok vagy a korabeli csillárok, amelyeket a Magyar Természettudományi Múzeum raktárában találtak meg.
 
Nemzeti Közszolgálati Egyetem épülete, mely kivitelezésért 2015-ben a WHB Építőipari Nívódíjat érdemelt.