Budapest

MTK stadion

MTK stadion

Itthon számos tekintetben első, de Európában is egyedülálló lett az új MTK stadion. Hazánkban itt használnak elsőként teljes LED világítást, hibrid gyepszőnyeget, a kispadok pedig nem a pálya mellett, hanem a nézőtér első sorában helyezkednek el.

Közel 350 nap alatt, határidőre felépült az új MTK stadion, ehhez a teljes beruházás alatt összesen 86 munkagép, 4 toronydaru, 13 autódaru és közel 2500 fő dolgozott. Az 5300 férőhelyes komplexumhoz 1160 tonna betonacélt, 13 000 m3 betont használtak fel. A tetőszerkezet 225 tonna acélszerkezetből készült. A 214 db LED lámpához és az épület vezetékezéséhez összesen 150 kilométernyi kábelt használtak fel. A stadionhoz tartozik 535 kerékpártároló, 193 parkoló, sportolói-, irodai-, sajtó- és üzemeltetési területek, söröző, Memorial rész és szurkolói shop is. A hazai stadionok közül kiemelkedik ez a létesítmény az innovatív technikai és tervezői megoldásoknak köszönhetően.

A hibrid gyepszőnyeg lényege, hogy a természetes gyepszőnyegbe 20 millió darab műanyag szálat is elhelyeznek. Európában most már az MTK stadion mellett a liverpooli Anfield Roadon, a manchesteri Old Trafford Stadionban, vagy éppen a milánói Giuseppe Meazzában van ilyen megoldású játéktér. A világítás is különleges, hiszen Európában egyelőre csak három olyan stadion van, ahol teljes LED világítás adja a játéktér fényét. Európában az MTK stadion mellett egyedül az Emirates Stadion rendelkezik ezzel a két innovatív megoldással. Mindezek mellett az épület déli tetején egy 50 kV maximális összteljesítményű napelemrendszert is kialakítottak.

Új megoldásokat elsőként megvalósítani soha sem egyszerű feladat, ezt kiegészítve a speciális szűkös megvalósítási területtel (Sport utca, BKV telep és villamosvonal közvetlen közelsége), az építőiparban olyan akadályokat tartogat, amelyet a hazai nagy cégek közül is csak kevesen tudnak időre az elvárt minőségben megvalósítani. A megrendelővel közösen a kivitelező ZÁÉV-WHB konzorcium egy csapatként együttműködve, sikerrel vette az akadályokat, így a kért határidőben, október 13-án meg lehet rendezni az MTK Budapest - Sporting CP labdarúgó-mérkőzést.