Vissza

25 év legekben

2022-04-19 Hírek

25 év legekben

25 év legekben

2022. egy különleges év a számunkra, hiszen az idén ünnepeljük a WHB fennállásának 25 éves jubileumát, melynek kapcsán hónapról – hónapra szeretnénk bemutatni egy – egy „legünket”.

Természetesen nekünk minden projektünk egyformán fontos, mindegyiket ugyanolyan erőbedobással kiviteleztünk és kivitelezzük, de mindig van egy – egy olyan munka, ami valami miatt kiemelkedik a többi közül. Ebben a rovatunkban ezekből szemezgetünk, természetesen a teljesség igénye nélkül.

#1 A legtávolabbi projekt – Dubai Magyar Pavilon

WHB-Épkar Építőipari Kft. - Épkar Zrt.-vel közös konzorciumi cégünk - 2019. május végén írta alá a Dubai Expo Magyar Pavilonjának kivitelezéséről szóló szerződést a Turisztikai Ügynökség Zrt.-vel.

A Magyarországot méltó módon képviselő épületet 1927 négyzetméteresre tervezték, szimbolikája a víz, valamint a fenntarthatóság jegyét hordozza és az országimázs erősítésére is szolgál.

A magyar pavilont Makovecz Imre egykori tanítványa és munkatársa, Csernyus Lőrinc tervezte, az épület pedig nemcsak építésmódjával, hanem homlokzati elemeivel is illeszkedik a világkiállításon bemutatott magyar témához. A 2020-as expo pavilonjai a Lehetőség, Fenntarthatóság, Mobilitás hívószavak mentén kialakított kerületekben helyezkedtek el, a Magyarországot képviselő épület a Mobilitás szekcióban kapott helyet, az ország termál- és gyógyvízkincsét igyekezett bemutatni.

A világ egyik legnagyobb teherszállító gépe az Antonov AH-124-100 október 22-én landolt a Ferihegyi reptéren, hogy hatalmas gyomrában elvigye magával az EXPO Dubai 2020 világkiállításra megépítendő 1927 négyzetméteres magyar pavilon elemeinek első szállítmányát. A mintegy 100 tonnányi csarnokelemet 7 kamion szállította a reptérre, majd az alkatrészeket több mint 24 órán keresztül pakolták a szakemberek. Ezt a szállítmányt követte még egy, majd 2019. november 11-én ismét hatalmas árnyék vetült Ferihegy kifutójára, és harmadszor is leszállt az Antonov A-124-100 lajstromjelű monstrum, hogy elvigye az utolsó elemeket Dubaiba, amik a magyar pavilon épületéhez kellettek. Az utolsó szállítmányban a ragasztott panelek, oldalpanelek, valamint a csavarok érkeztek. Ezek a legkisebb elemek, a pavilon elemeinek nagy és nehéz elemei a korábbi géppel jöttek. Az épület utolsó szakaszban szükséges elemeit már nem gép hozta, azokat tengeri úton szállították a helyszínre.

A szállítás különleges eljárásokat igényelt, mivel a szerkezeti elemek súlya több mint 560 ezer kilogramm. A leghosszabb elem 18,47 méter, a legnehezebb pedig több mint 2700 kilogramm volt.

Az épület kör alakú, különleges fa tartószerkezetének kivitelezésén 17 ács dolgozott, akik Magyarországról utaztak ki a helyszínre.

A magyar pavilon alapkövét 2019. november 10-én, vasárnap ünnepélyes keretek között tettük le. Az esemény előtt az Expo Hatóság központi épületében találkoztunk a helyi alvállalkozó cég igazgatójával, majd közösen utaztunk az építkezés helyszínére, ahol ismertettük a magyar épület terveit, különleges megoldásait, kiemelve fa szerkezetét és a Makovecz féle dizájnt. A jelképes kezdő ásónyomot a WHB – ÉPKAR Kft. képviselői végezték el.

2020. február 20-án érte el a legmagasabb pontját a különleges faszerkezetű pavilon, így megtartottuk az épület bokrétaünnepségét. A kivitelezéssel terv szerint haladtunk, készülve a 2020-as nyitásra, de közben a globális járványhelyzet miatt az International Bureau of Exhibitions (BIE) tagországai az esemény elhalasztása mellett szavaztak, így 2020. májusban kaptuk a hírt, hogy a tervezett 2020. október 20. helyett csak egy évvel később, 2021. október 1-én nyílik majd meg a dubai világkiállítás.

A magyar pavilon munkálatait nem érintette a döntés, továbbra is a megfelelő ütemben végeztük az építkezést, annak ellenére, hogy az időjárás nem segítette a munkánkat, hiszen Dubaiban nyáron nem ritka a 45 fok feletti hőmérséklet, sőt, előfordult, hogy 62 fokot is mértünk itt a sivatagban. Egy helyi rendelet szerint 12 és 15 óra között, ha a hőmérséklet meghaladja a 45 fokot, akkor a kinti munkavégzéssel azonnal le kellett állnunk. Ezt zászlókkal jelezték: ha zöld van kint, akkor folyhatott a munka, ám ha lecserélték pirosra, akkor nem dolgozhattunk. Szerencsére ez csak az épületen kívüli részeket érintette, bent továbbra is zavartalanul folyhatott a munka.

Különleges, Makovecz Imre stílusában épült pavilon 2021. októberében végül bemutatkozott a nagyközönségnek.

A nyitás utáni első napokban csaknem tízezren látogattak el a Dubai Világkiállítás magyar pavilonjába, mely több szempontból is különleges volt a világ országainak 192 pavilonja között.

Eleve az a tény, hogy a magyar pavilont fából építettük nagy különlegesség – a Perzsa-öböl térségében ez az első ekkora méretben épült, faszerkezetes építmény.

A pavilon Magyarország ásvány-, gyógy-, és termálvizeit mutatta be, és építészetileg a 2011-ben elhunyt Makovecz Imre és az általa létrehozott organikus építészet szellemiségét idézte meg. Úgynevezett száraz technológiával, egyetlen csepp víz felhasználása nélkül építettük, épp emiatt a magyar pavilon elnyerte a Time Out Dubai újságíróinak elismerését, ugyanis a világkiállítás 192 pavilonja közül a 15 legkülönlegesebb közé választották.

Pár érdekesség a Magyar Pavilonról

  • Az épület legmagasabb pontja 15,65 méter
  • A felhasznált összes faanyag mennyisége cca. 560 tonna
  • A leghosszabb szerkezeti elem (RRFA) 18,47 méter hosszú
  • A legnehezebb 2,7 tonna
  • Az épület külső burkolata 950 m2 ragasztott hullámos faburkolat
  • Az épület hasznos alapterülete 1927 m2
  • A Magyar Pavilon kivitelezése 2019. szeptemberében kezdődött és 2021. májusáig tartott
  • Az épület nagyon komplex, kívülről kicsinek tűnik, de közben belülről mégis nagy
  • Az építkezés leglátványosabb része az volt, amikor a fa és betonburkolatok felkerültek az épület homlokzatára.

A 192 országot felvonultató világkiállításon az MTÜ adatai szerint a magyar pavilont több, mint egymillióan látogatták meg. A Magyar Pavilon kiállításain a legfontosabb turisztikai desztinációkat mutatták be, hogy "minél több turista érkezzen Magyarországra, és minél több látogató tapasztalja meg személyesen is azt a csodát, amit Magyarország rejt".

A végére pedig egy komoly szakmai elismerés: a Dubaji Világkiállításon a „legjobban bemutatott tematika” kategóriában a magyar pavilon ezüstérmet nyert a Világkiállítások Nemzetközi Szövetségétől.

Büszkék vagyunk rá, hogy részt vehettünk a Magyar Pavilon megvalósításában és a sikernek mi is részesei lehetünk!