Vissza

Nívódíjat kaptunk a legnagyobb összefüggő Campus fejlesztés megépítéséért!

2018-12-19 Hírek

Nívódíjat kaptunk a legnagyobb összefüggő Campus fejlesztés megépítéséért!

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem épülete, a Ludovika Egyetemi Campust és Budapest egyik legnagyobb közparkja, a megújult Orczy-kert. A legnagyobb egybefüggő campusfejlesztés nemcsak új egyetemvárost teremtett, de az Orczy-negyed megújításával egész Józsefvárosban és Budapesten is javítja az életminőséget. Most a szakmai is Nívódíjjal jutalmazta munkánkat!

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának összeolvadásával létrehozott Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) hat évvel ezelőtt, 2012. január 1-jén nyitotta meg kapuit. Már akkor sürgető problémának számított az egykori Ludovika Akadémia épülete és a tőszomszédságában lévő területek elhanyagoltsága, romos állapota. Hogy megfelelő környezetet biztosítsanak az intézményben tanuló egyetemi polgároknak és az oktatói karnak, a kormány még ugyanabban az évben elindította és kiemelt állami beruházássá nyilvánította a Ludovika Campus projektet. A nagyszabású terv értelmében 2012 és 2018 között újjáépítették a Ludovika történelmi épületegyüttesét, a Ludovika parkot, megújították az Orczy-kertet.

A főváros VIII. kerületében, az Orczy kertben álló Ludovika Akadémia még 1836-ban épült Pollack Mihály tervei alapján, s 1945-ig a katonai felsőoktatás legmagasabb szintű, népszerű intézménye volt. A 20 000 m2-es főépület felújításáról még 2012-ben döntött a kormány, az akkor alakuló Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek (NKE) méltó otthont teremtve. A beruházást 2014-ben adták át (vezető tervező: Mányi István, Szalay Tihamér), s ezzel egy időben nyílt meg a főbejárat előtt található Ludovika tér. A héthektáros terület a campus előszobájaként funkcionál.
Az elbontott Üllői úti „bazársor” helyén épült fel az egyetem új központi oktatási épülete. A 21 000 m2-es létesítmény két nagyobb előadóteremnek, valamint több mint hetven oktatóteremnek, mélygarázsnak és étteremnek ad helyet. A dékáni hivataloknak és tanszéki irodáknak otthont adó épület nagyobb egyetemi rendezvények helyszíneként is szolgál.

A Nagyvárad tér és Üllői út sarkán, az oktatási épület szomszédságában 13 000 m2-es, hatszáz fős kollégium nyílt, amelyet 2017-ben Építőipari Nívódíjjal tüntették ki. A Ludovika Campus harmadik fejlesztési ütemében épült meg az NKE Rendészettudományi Karának új otthona a hozzá tartozó kollégiummal (vezető tervező: Peschka Alfréd, Óbuda Építész Stúdió).

A beruházás öt éve alatt mintegy 70 000 m2 -nyi új épület született. Érdekesség, hogy annyi acélt használtak fel az építkezéshez, amennyiből 25 New York-i Szabadság-szobor vagy a budapesti Lánchíd lenne megépíthető. Az egyetemi polgárok a Campus minden épületét használatba vették, a park szabadon látogatható.
A városfejlesztés a következő években is folytatódik: lerobbant területek és ipari épületek helyén valósul majd meg a katasztrófavédelmi és honvédtiszt-képzés néhány nélkülözhetetlen új létesítménye. Bízunk benne, hogy a WHB továbbra is szépítheti Budapestet, hasonlóan kiemelkedő, Nívódíjat érdemlő projektekkel.