120 év után ismét eredeti helyén áll a Csikós szobor a Várban

2019.08.17.

Az eredetileg a lovarda előtt álló mű a II. világháború után egy raktárba került, ahol egészen a 70-es évekig pihent. Ekkor felújították, ám csak a 80-as években láthatta ismét a nagyközönség, a Hunyadi-udvaron. A beruházó Várkapitányság Nonprofit Zrt. azonban szerette volna, hogy a szobor ismét visszakerüljön eredeti helyére, az Új Királyi Lovarda épülete elé, így az áthelyezése mellett döntöttek.

120 év hányatott sors után ismét hibátlan állapotban az alkotás

Ám a szállításnál kiderült, nagyon rossz állapotban van, restaurálni kell. A munkával – mely két évig tartott – Csányi Szabolcs restaurátort bízták meg, aki a Főőrség épület spiáterből készült haditrófea szobrainak rekonstrukcióját is irányította.

„A legutóbbi áthelyezéskor látták, a szobornak komoly tartószerkezeti hiányosságai vannak, valamint olyan sérülések láthatók rajta, amit a váz megereszkedése okozott” – ismertette Csányi Szabolcs. „Ez ugyanis nem egy bronzszobor, hanem acélvázra hajtogatott rézlemez, amit apró szegecsekkel fogtak össze” – mondta a szobrász.

"A munka legnehezebb része az acélváz cseréje volt. A teljes tartószerkezetet ki kellett cserélni a talapzatban. Az új váz – a további károsodás elkerülése érdekében – rozsdamentes acélból készült.  A figurák belsejében lévő vasak karbantartását és megerősítését a rézlemez felszín megnyitásával lehetett elvégezni. Ennek érdekében átmenetileg levettük a ló fejét és a csikós magasba emelkedő karját" - mondta Csányi Szabolcs.

"Ezeket a részeket már az 1970-es években végzett restaurálás idején megbontották és ennek hiányában a közúti szállítást sem lehetett volna megoldani" – ismertette Csányi Szabolcs, aki hozzátette, a helyreállítás előtt készített terveken is a szobor megbontása volt az egyetlen megoldás.

A helyszínen még zajlottak a munkálatok

A teljes cserével azonban nem ért véget a munka a ló patájánál is találtak sérüléseket – mesélte a munka végeztével a szobrászművész, aki hozzátette, a szobrot megtisztították, majd visszapatinázták, hogy az alkotás elnyerje jellegzetes zöldes színét. Enélkül ugyanis úgy nézne ki, mint egy csokiszobor.

A 600 kg-os, 3,5 méter magas szobrot közúton szállították a várba, majd mintegy két órán keresztül emelték végleges helyére. Azonban ezzel még nem értek véget a munkálatok, a szakemberek nagyjából egy hétig dolgoznak rajta ezután. Az utolsó simítások mellett a helyszínen illesztik vissza a szobor lófejét, amit a szállítás és a belső acélváz helyreállítása miatt le kellett szerelni róla.

A várnegyedben a beruházó Várkapitányság Nonprofit Zrt. megbízásából a WHB és a LAKI kivitelezésében két beruházás is zajlik

A program része a világháborúban sérült Új Királyi Lovarda, valamint a Csikós udvarban található Főőrség  és Stöckl-lépcső rekonstruálása. A projektek egyik különlegessége, hogy a teljes rekonstrukció érdekében olyan alapanyagokat használnak, melyeket legalább száz éve nem használ már az építőipar - írja a magyarepitok.hu.

120 év után ismét eredeti helyén áll a Csikós szobor a Várban120 év után ismét eredeti helyén áll a Csikós szobor a Várban120 év után ismét eredeti helyén áll a Csikós szobor a Várban
vissza a hírekhez
120 év után ismét eredeti helyén áll a Csikós szobor a Várban