Most érdemes megnézni a szegedi dómot

2016.01.22.

Szeged több mint kétmilliárd forintból felújított, meghatározó műemléke technikai és építészeti szempontból kész az érdeklődők fogadására - tájékoztatta Szeberényi Klára, a szeged-csanádi katolikus egyházmegye sajtófőnöke az MTI-t. A következő lépés a székesegyház előlépcsője alatt kialakított látogatóközpont kapacitásának felmérése lesz.

A január végéig tartó próbaüzem alattcsak az épület bizonyos részei nyílnak meg a vendégek előtt:bejárható lesz az előlépcső, a liturgikus tér, továbbá megtekinthető az altemplomban az egyházmegyei gyűjteményből kialakított állandó kiállítás, és a vendégek megismerkedhetnek Szeged régmúltjával, valamint a Dóm építéstörténetével is. A dóm liturgikus tere - a székesegyház nyitva tartása alatt - a próbaüzem után is díjmentesen látogatható lesz.

Horthy is ott volt a felszentelésnél

A szegedi városatyák a települést romba döntő 1879-es árvíz után tettek fogadalmat egy nagy templom építésére. A Dóm első terveit Schulek Frigyes készítette el, majd Foerk Ernő átdolgozott elképzelései alapján 1913-ban kezdődtek el a munkálatok. Az ünnepélyes alapkőletételt 1914. június 21-én tartották, deaz építkezés az első világháború kitörése után megszakadt.Az 1923-ban folytatódó kivitelezés után az ünnepélyes felszentelés 1930. október 24-én volt Horthy Miklós kormányzó és Klebelsberg Kunó kultuszminiszter jelenlétében.

A 2014 júniusában elkezdett, kétmilliárd forintos, döntően uniós támogatásból megvalósult munkálatok eredményeként megújult a templom és környezete, a székesegyház altemplomában kulturális és közösségi rendezvények befogadására alkalmas tereket,az előlépcső alatt látogatóközpontot alakítottak ki.Kijavították a templom külső és belső sérüléseit, úgy, hogy az épület megjelenése ne változzon.

Külön a hívők, külön a turisták

A belső térben a szentély baldachinja bekerült a kupola alá, így a hívők szentmise idején körbevehetik a szertartást végző papot, és az is lehetővé válik, hogy a szertartások közötti időszakban jobban elkülönüljön egymástól a turisták által látogatott profán és a hívők elvonulását szolgáló szakrális tér.

Forrás: http://www.origo.hu/utazas/hirek/20160119-most-erdemes-megnezni-a-szegedi-domot.html

Most érdemes megnézni a szegedi dómotMost érdemes megnézni a szegedi dómotMost érdemes megnézni a szegedi dómotMost érdemes megnézni a szegedi dómotMost érdemes megnézni a szegedi dómot
vissza a hírekhez
Most érdemes megnézni a szegedi dómot