Vissza

"Szeretném jobbá tenni, segíteni az építőipart" - Peterka Attila az ÉVOSZ alelnöke

2019-08-14 Hírek

"Szeretném jobbá tenni, segíteni az építőipart" - Peterka Attila az ÉVOSZ alelnöke

Gratulálok a kinevezéséhez! Pontosan mit jelent az ÉVOSZ alelnökének lenni?

Összesen nyolcan töltünk be alelnöki pozíciót az ÉVOSZ-ban, közösen segítjük az elnök, Koji László munkáját. Mindannyian az építőipar egy külön szegmenséért felelünk, az én területem a magasépítés, a városfejlesztés, valamint az épületenergetika. Úgy hiszem, nagy szükség van az ÉVOSZ-ra, hiszen ez az egyetlen olyan szervezet, amely elsődlegesen képviseli az építőipari szereplőit, valamint folyamatosan azon dolgozik, hogy milyen támogatási rendszerek segítsék az építőipart, illetve a KKV szektort. Így hatalmas megtiszteltetés, hogy ezt a pozíciót betölthetem.

Hogyan lehet valakiből alelnök?

Az ÉVOSZ szervezetén belüli munkám, a szakmában végzett munkám, valamint a kollegák belátására ajánlottak alelnökségi pozícióra, amit nagyon szívesen, örömmel elvállaltam. Nagy társadalmi szerepvállalással jár, szeretném jobbá tenni, segíteni az építőipart. Hiszem, hogy a több évtizedes szakmai múltam, valamint elkötelezettségem az építőipar iránt alkalmassá tesz majd erre a négy éves feladatra.

Alelnökként mik lesznek a legfőbb feladatai?

Az ÉVOSZ lényegében egy érdekképviselet szakmai és etikai ügyekben. Ezt úgy kell érteni, hogy az építőipart érintő különböző állami szabályozásokkal kapcsolatban javaslatokat teszünk az illetékes minisztériumok részére, akik – nagy örömünkre – meg is hallgatnak minket, sok esetben pedig kikérik a véleményünket. Ezeket felhasználva, ezek figyelembevételével alakítják ki a támogatási rendszereket, rendeleteket, jogszabályokat. Célunk, hogy olyan programokat, javaslatokat tegyünk, amik valóban könnyebbé, jobbá teszik az építőipar szereplőinek munkáját, helyzetét.

Milyen kihívások várhatók az ön területén?

A magasépítés, városfejlesztés, valamint az épületenergetika területén több olyan témakört szeretnék kiemelni, ami a közeljövőben nagyon fontossá válik és már most a megoldási javaslatokon dolgozunk. Az egyik a digitalizáció bevezetése az építőiparban, amely megoldást nyújthat a másik nagy kérdésre, a termelékenység növelésére az egész ágazaton belül. Emellett szintén kiemelném a napjainkban egyre fontosabbá váló generációváltás kérdéskörét is. Ezen a területen egy szakképzési javaslatcsomagot állítottunk össze, ami magában foglalja a duális képzés bevezetését. Szerencsére ebben a West Hungária Bau Kft. is maximálisan partner. Hisz abban, hogy a jövő sikeres mérnökeit már a tanulmányaik során támogatni kell. Ehhez az együttműködéshez, amihez egykori alma materem, a győri Hild József szakgimnázium is szervesen kapcsolódik.

Min dolgozik most?

A legaktuálisabb az az Uniós rendelet, mely kimondja, hogy 2020. december 31. után közel nulla-energiaszintű épületeket kell megvalósítani. Ezzel kapcsolatban szeretnénk egy szakmai felvilágosító anyagot biztosítani az építőipar szereplőinek, amiben összefoglalva leírjuk, hogy pontosan mik a kritériumok és miket kell tenni ahhoz, hogy ezek az elvárások megvalósíthatók legyenek.

Májusi megválasztása óta mire a legbüszkébb?

Egyértelműen kiemelném az Építőipari Hazahívó Börzét, ami nagy sikerrel zajlott Münchenben még júniusban. Ezen kívül a közelmúltban kiadtunk egy „Ajánlások az épületek kivitelezésének szerződéskötéséhez és megvalósításához” kiadványt, amivel az volt a célunk, hogy egy olyan általános ismeretanyagot tudjunk nyújtani a vállalkozóknak, illetve beruházóknak, amiben megismerhetik, hogy működik a megvalósítás a kivitelezés folyamán, valamint iránymutatást ad ahhoz, hogy milyen magatartással legyenek, illetve milyen jogi lehetőségeik vannak a különböző feleknek.