Vissza

Sírokat találtak a Dömötör-templom kiásott alapjában

2014-07-30 Hírek

Sírokat találtak a Dömötör-templom kiásott alapjában

Szeged - Megtorpant a dóm felújítása, az elbontott előlépcső alatt a Szent Dömötör-templom alapjaira és sírokra bukkantak a régészek. Előreláthatólag egy hét múlva folytatódhat az építkezés.

– A Szent Dömötör-templom alapjait és sírokat találtak a szegedi Móra-múzeum régészei a dóm előlépcsőjének és a szabadtéri kiszolgálóegységeinek bontásakor. Több korszakból kerültek elő leletek, mert a dóm helyéről elbontott templomot többször is átépítették – tájékoztatott Szarka József régészeti és műtárgyvédelmi osztályvezető, a városi múzeum általános igazgatóhelyettese.

– A dóm részben ráépült az egykori Dömötör-templom területére; Szeged legrégibb műemléke, a 12–13. századi, gótikus Dömötör-torony ennek a templomnak a visszabontásakor került elő. A székesegyházat a barokk templom alapjain húzták fel, a gótikus templom több falszakasza pedig a szabadtéri játékok öltözőinek építésekor pusztult el. Amiket nem érintett sem a dóm, sem a szabadtéri, azok megmaradtak. A falak mentén kívül és belül középkori sírok bukkantak elő, az egyikben pártával, a másikban övcsattal.

Nagyjából kilenc sírhelyet ástak ki, de ezek ennél jóval több emberi maradványt tartalmaztak, hiszen akkoriban sűrűn egymásra temetkeztek. A régészek a szabályoknak megfelelően bejelentették a feltárás eredményét a járási építésügyi és örökségvédelmi hatóságnak.

– Várható volt, hogy találunk régi emlékeket a dóm turisztikai célú felújításakor, amelynek egyik legfontosabb eleme a látogatóközpont kialakítása. Kevés olyan régészeti lelete van Szegednek, amit ilyen örömmel lehetne fogadni, mint ezt. Ez a város megfogható történelme. A tervezett építészettörténeti kiállításban ezek a nagyszerű eredmények is helyet kapnak – mondta Kozma Gábor projektvezető, a Gál Ferenc Főiskola rektora.

Forrás: http://www.delmagyar.hu

A teljes cikket itt olvashatja el: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/sirokat_talaltak_a_domotor-templom_kiasott_alapjaban/2392022/