Vissza

Makovecz stílusban épül meg Magyarország pavilonja Dubajban

2019-11-06 Hírek

Makovecz stílusban épül meg Magyarország pavilonja Dubajban

Gyomaendrődön befejeződött a dubai világkiállításra szánt magyar pavilon próbaépítkezése – írja a beol.hu. A 2020 októberétől 2021 áprilisáig tartó expón a magyar standokat befogadó pavilont a West Hungária Bau és az Épkar kivitelezi majd.

A gigantikus méret miatt két darura volt szükség

A Magyar Turisztikai Ügynökség korábbi közleménye szerint a makoveczi stílusú pavilon egy többszintes, kettős rétegű, faszerkezetű épület lesz, amely egy belső kupolából és az azt körülvevő külső burokból áll.

Az építmény száraz technológiával készül: építésénél a kivitelezők nem használnak betont, vasbetont, cementet, illetve olyan technológiákat, amelyekhez víz kell.

A pavilon idei próbafelállításáért a Szegép-Bau Kft. volt a felelős. A társaság alvállalkozójának, a gyomaendrődi Gyefa Kft.-nek telephelyén több száz elemből és mintegy 300 köbméter fából jött létre az épület próbaváltozata. A 40×50 méteres alapterület biztosítása mellett a faépítmény gigantikus méretéből adódóan két darura is szükség volt az összeállításához. Az Index korábbi cikke szerint a 10,6 milliárd forintból felépülő magyar pavilont Makovecz Imre egykori tanítványa és munkatársa, Csernyus Lőrinc tervezte.

Hazánk egyedülálló kincseit mutatják be

A Magyar Pavilon szerkezetének elemeit három ütemben, a világ egyik legnagyobb teherszállító repülőgépével szállítják majd ki a jövő évi világkiállítás helyszínére. A világkiállítás 438 hektáros területén az országok pavilonjai három tematikus kerületben helyezkednek el: lehetőség, fenntarthatóság és mobilitás.

A csaknem 2000 négyzetméteres Magyar Pavilon a mobilitás nevű kerületében épül meg. A magyar kiállítási koncepció alapja Magyarország egyedülálló gyógy- és termálvíz kincsének bemutatása, valamint az ezekhez kapcsolódó turisztikai úti célok népszerűsítése.