Vissza

A WHB Group cégei kulcsszerepet játszottak a puskás Aréna építésében

2019-11-23 Hírek

A WHB Group cégei kulcsszerepet játszottak a puskás Aréna építésében

A nemzetnek újra van arénája. A nemzeti tizenegynek újra van otthona. November 15-én befejeződött az elmúlt évtizedek egyik leg­nagyobb magyar építőipari projektje: határidő előtt elkészült és megnyílt a Puskás Aréna.

A hazai szinten páratlan méretű fejlesztés a WHB Group és a hozzá tartozó Magyar Építő Zrt. generálkivitelezésében készült. A WHB Group cégcsoport cégei szinte kivétel nélkül hozzátettek a projekthez, hogy egy új, modern, az UEFA és a FIFA követelményeinek is megfelelő arénát alkossanak.

A munkafolyamatok 2016 elején, a Népstadion bontásával kezdődtek meg, amelynek során a régi aréna mintegy 50 ezer köbméter beton- és vasbeton szerkezetét teljes mértékben újrahasznosították. A cölöpözési munkálatok során a speciális mélyalapozással foglalkozó PBM Mélyépítő Kft. szakemberei 1.580 darab elemet készítettek a szerkezet stabilitása érdekében. 2017-ben kezdődött a kivitelezés, amelynek különböző munkafolyamataiban a WHB Group cégei aktív szerepet vállaltak.

A generálkivitelezéssel foglalkozó West Hungária Bau Kft. végezte a Puskás Aréna komplett szerkezetépítését. A cég 57 mérnöke dolgozott folyamatosan a helyszínen. A teljes vasbeton szerkezet legszembetűnőbb eleme a 38 darab, 36 méter magas főtartó pilon, amelyek a stadion kerülete mentén futnak körbe. Ezek tetejére egy-egy úgynevezett „kard” mely egy 6,8 tonnás vasbeton elem, amely a stadion óriási (1 km kerületű) méretű tórusz tartásáért felelős. A tórusz acél szerkezettel – amelynek elhelyezésével alakult ki a Puskás Aréna végleges homlokzati megjelenése – a fémszerkezeteket gyártó Mischke-Lakatos Kft. megkoronázta az épületet. A nagy mennyiségű 680 tonna öszsúlyú elemek szerelését a szakemberek 50 méter magasban végezték. A WHB Groupba tartozó cég 4 db kameratartó acélszerkezetet, 2 üveglift acélszerkezetét valamint a lépcsőházakban és egyéb külső lépcsőknél 400 tonna horganyzott lépcsőkorlátot épített be. Így a teljes menyiség eléri az 1.200 tonnát. A pilonokban található elemek együttes hossza eléri a 15 kilométert, ami megegyezik egy közepes város összes lakóépületében található korlát menyiségével. Ez biztonságos közlekedést biztosít a stadion összes nézőjének. A szerelési munkálatokat nem csak a szűk határidő, de az extrém szerelési körülmények is nehezítették.

Külön kihívást jelentett az épület szigetelése. Mivel a szerkezet külső részét teljes mértékben látszó vasbeton alkotja, így a belső terek szigetelését belülről kellett megoldani. Ehhez egy viszonylag új technológiát – multipor- és üveghabkeverék – használtak. Különösen megnehezítette a szakemberek dolgát, hogy ekkora mennyiségben (45.000 négyzetméter) korábban még sehol nem használtak ilyen szigetelési megoldást, valamint maga az anyag – bár kiváló hatásfokú – beépítése több időt és magasabb szakértelmet igényel.

A WHB Group szakipari divíziója, valamint a festő- és burkolómunkákkal foglalkozó Stukkó Kft. közösen végezte a belsőépítészeti munkákat. A munkák során mintegy 160.000 négyzetméteren raktak le hideg-, meleg- valamint műgyanta burkolatot. Közel 50.000 négyzetméternyi felületet festettek le, 3.500 nyílászárót építettek be, és az ő feladatuk volt a belső design­elemek kialakítása is. A belsőépítészeti elemek – vagyis a térhatároló szerkezetek, a designtapéták, az üveg dekorfelületek, a kábeltakarók, a legördülő redőnyrácsok – szakszerű beszerelése mind a WHB szakembereinek kiválóságát mutatja. A Stukkó Kft. 130 emberének (70 fő burkoló és 60 fő festő) munka két építésvezető és két műszaki ellenőr koordinálta. Ennek köszönhetően a munka határidőre és első osztályú minőségben elkészült.

Az elektromos munkákat, a vezetékezést, a biztosítóházak kiépítését, a világítást, valamint a stadion külsején végigfutó látványvilágítás telepítését a WHB elektromos divíziója készítette.

A Budapest látképét meghatározó Puskás Aréna elkészült. Az ikonikus épület volumenéből adódóan hatalmas mennyiségű alapanyagot kellett mozgatni, ennek összeszervezése mind térben, mind időben rendkívüli szakmai kihívás elé állította a mérnököket, szakembereket. Az, hogy a munkát a hivatalos dátum előtt sikerült elvégezni, jól mutatja, hogy a WHB Group, valamint a hozzá tartozó cégek kiváló szakemberekkel rendelkeznek, és minden körülmény adott ahhoz, hogy – a mottójukhoz híven – maradandót alkossanak.