Teljesen újjászületett Győr evangélikus szigete

2019.12.03.

Átadták a Győri Evangélikus Egyházközség lelki, oktatási és szociális intézményeit magába foglaló épületegyüttesét. A teljes egészében megújult Insula Lutherana (Evangélikus Sziget) munkálatait a West Hungária Bau Kft. kivitelezte. A győri Insula Lutherana felújításáról 2013. október 30-án írt alá az egyházközség támogató szerződést a kormánnyal. A projekt alapkövét 2015. november 22-én tették le.

Az 5,1 milliárd forintból megvalósult fejlesztés keretein belül

  • négy év alatt felújították a 234 éve felszentelt evangélikus Öregtemplomot,
  • megújult az evangélikus iskola és óvoda épülete,
  • utóbbi egy új épületszárnnyal is kiegészült.

A projektben új tornaterem és új tantermek épültek az iskolában. Emellett teljes felújítást kapott a Konvent, ahol kialakították az iskolához tartozó kollégiumot, valamint teljesen megújult az udvar, illetve az ott elhelyezett játékok, bútorok. Ezenfelül megújult két további épület, az egyik a hitéleti munkát segíti, a másikban a levéltár kapott helyet.

Egy szeretetotthon is épülhet a jövőben

Az Öregtemplomban istentisztelet és ünnepi közgyűlés keretein belül tartott átadáson Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára úgy fogalmazott, az Insula Lutherana közepén álló Öregtemplomot "körülveszi az élet", hiszen a környező épületekben óvoda, iskola és szeretetotthon is működik. 

Kara Ákos, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédében egy új szeretetotthon építését is szorgalmazta, amihez szintén kormányzati támogatást kért. Fekete Dávid, Győr alpolgármestere arról beszélt, hogy a 20. század történelmi viszontagságai megtépázták az Insula Lutheranának helyet adó városrészt, amit az elmúlt években sikerült folyamatosan fejleszteni.

Csorba János, a Győri Evangélikus Egyházközség igazgató-lelkésze azt mondta, 234 éve advent első vasárnapján szentelték fel az evangélikus Öregtemplomot, ezért esett erre a napra ennek a jelentős fejlesztésnek az ünnepi átadása.

Teljesen újjászületett Győr evangélikus szigeteTeljesen újjászületett Győr evangélikus szigeteTeljesen újjászületett Győr evangélikus szigeteTeljesen újjászületett Győr evangélikus szigete
vissza a hírekhez
Teljesen újjászületett Győr evangélikus szigete