Vissza

József Nádor téri mélygarázs

2016-03-07 Új projektek

József Nádor téri mélygarázs

Nemsokára kivágják a fákat a fővárosi József nádor téren, és megkezdik a mélygarázs építését. A munka a tervek szerint két évig tart, és 4,5 milliárd forintba került - írja a Népszabadság.

A területre az ötödik kerületi önkormányzat írt ki föld alatti parkoló építésére pályázatot, amelyet tíz évvel ezelőtt nyert el az OTP Ingatlan Zrt., de a társaság csak most kapta meg a munkaterületet. Ennek oka az volt, hogy az építkezésre kötött szerződést többen is megtámadták.

A megállapodást még akkor írták alá, amikor MSZP-s Steiner Pál volt a polgármester. A cég eszerint 690 millió forintot fizetett a parkoló építési és ötven évre szóló üzemeltetési jogáért, a mélygarázs ezután a kerület tulajdonába kerül majd. A szerződést vizsgálta a Nemzeti Nyomozó Iroda, a Levegő Munkacsoport és néhány ott élő pedig pert indított az ügyben.

A nyomozás eredménytelen volt, a jogvita a Kúriáig jutott, amely tavaly helybenhagyta a szerződést - emlékeztetnek a cikkben.

Ádány Tamás, az OTP Ingatlan Zrt. vezérigazgatója a Népszabadságnak azt mondta: régészeti feltárással kezdődik az építkezés, amelyet 16 hónaposra terveznek. A három emelet mély munkagödröt nyáron kezdik kiásni. A téren 24 fa van, ezek közül kettő elvileg átültethető, azoknak másik helyet keresnek, a többit kivágják. Ha készen lesz a mélygarázs, 51 fát ültetnek - ígérik.

A téren lesz két füvesített négyszög, amelyet kovácsoltvas kerítéssel vesznek körbe. Kandelábereket, biciklitárolókat is kihelyeznek.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a téren lesz két újdonság: egy Zsolnay- és egy Herendi-kút.

A háromszintes mélygarázsban 525 autónak lesz hely. Elektromos töltőállomást is biztosítanak, valamint zuhanyzós kerékpártárolót és nyilvános WC-t. A felszíni parkolóhelyeket a tervek szerint meghagyják.

A József nádor tér közvetlenül a Vörösmarty tér szomszédságában található. Egyebek mellett itt van a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete, és korábban itt gyülekeztek a netadó ellen tüntetők.