Budapest

József Nádor tér

József Nádor tér
Budapest, V. kerület József nádor téren mélygarázs építése
 
A WHB az OTP Ingatlan Zrt. megbízásából a belváros szívében, az Erzsébet tér és a Lánchíd között fekvő József nádor téren 2016. március 1-én megkezdte egy háromszintes 525 férőhelyes mélygarázs építését. A garázsban kerékpárok tárolására is lehetőség lesz, valamint az elektromos gépjárművek is saját, töltőállomással felszerelt parkolóhelyet kapnak, valamint a -1. szinten egy autómosó is kialakításra kerül. Természetesen - a kor igényeinek megfelelően - akadálymentesített építményről van szó, a tér két végén személyliftekkel is lehet fel-le közlekedni.
A projekt összértéke 3,02 milliárd forint.
Az egész  létesítmény a térszín alatt helyezkedik el, a téren csak a le- és felhajtó rámpák, valamint a gyalogosok ki- illetve beközlekedést lehetővé tevő lépcsőházak, liftek felépítményei jelennek majd meg. Előzőek kivételével a tér teljes felülete megújul, a parkosítás, füvesítés után egy jobb minőségű, modern zöldfelületet vehetnek birtokba Budapest Főváros és az ide látogatók.
 
A mélygarázs földmunkái során mintegy 75.000 m3 talaj kerül majd kiemelésre, a munkatér-határolás résfalas technológiával történik. 
A munkagödör víztelenítése a kivitelezés ideje alatt folyamatos lesz a zavartalan munkavégzés érdekében. 
Az alaplemez és a felette elhelyezkedő szintek mintegy 5300 m2 alapterületűek, a teljes létesítmény térfogata pedig több, mint 55.000 m3.
A legfelső (0.) szintet 2,5 méteres földréteggel fedjük le annak érdekében, hogy az oda telepített növényzet számára a lehető legkedvezőbb feltételeket alakítsuk ki.
 
A munkaterületet magas, biztonságos kerítéssel vettük körbe. A teret keresztező közművek kiváltása megtörtént, jelenleg a régészeti feltárások, és az ehhez szükséges földmunkák folynak. 
A régészek a mélyépítéssel érintett terület külső határvonalán belüli területet vizsgálják át, tűzszerészeti felügyelet mellett. Eddig 430 sírhelyet találtak, a még fel nem tárt területtel együtt nagyon valószínű, hogy 500-nál is nagyobbra nőhet ez a szám. A lelőhely egyébként egy török kori temető, melynek a helye egy korábbi kutató árok és a korabeli rajzok miatt régóta ismert.
A régészeti munkák után (~2016. szept.) kezdődik a tényleges építési kivitelezés, amely 2017. végéig fog tartani, ezt követik az V. kerület által kivitelezett térrendezési munkák.
 
Végeredményként egy szebb, zöldebb, élhetőbb teret adunk vissza a kerületnek, mely a parkolási helyzet javulásával a környék ingatlanainak értékét is pozitívan befolyásolja.