Budapest

Nemzeti Lovarda

Nemzeti Lovarda
Beruh.ktsg.: nettó 2,5 mrdFt
Projekt: „Nemzeti Lovarda területén meglévő épületek átalakítása és bővítése, továbbá új épületek építésének megvalósítása” tárgyú projekt kivitelezése és az ehhez szükséges kiviteli tervek elkészítése, tervezői művezetés elvégzése”
Megrendelő: a Magyar Állam képviseletében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (1133 Budapest, Pozsonyi út 56.)
Helyszín: 1087 Budapest, VIII. Kerepesi út 7, Hrsz: 38826.
 
A közel 4,5 ha terület teljes felújítása ill. bővítése, beleértve:
 
Épületek felújítása ill. átépítése:
 • A műemlék „Kóbli” épületének feltárása, rekonstrukciója
 • Nagy- és kis fedeles lovaspályák felújítása, lelátó kiépítése
 • Istálló bővítése/felújítása
 • Zsűritorony építése
 • Tudásközpont létrehozása
 • Gépesített futószáras jártató építése ill. meglévő jártatókör felújítása
 • Gazdasági épületek lebontása/új építése
 • Gazd.ép.-re visszatáplálásos napelem kiserőmű építése
 • Kiszolgáló épületek felújítása (állatorvosi blokk; kovácsműhely; szénatároló; panzió)
 • Kapuk, kerítések felújítása (800 fm)

Egyéb munkák:

 • Lovaspályák újjáépítése (díjugrató-, négyévszakos-, 2 db gyakorló-), speciális homokpálya rétegrenddel, öntözőrendszerrel
 • Versenyek lebonyolításához szükséges parkolók építése (mobil-istállók fogadására alkalmas)
 • Teljes infrastruktúra kiépítése (össz-közművek visszabontása/kiépítése; utak; kert)
 • Gépbeszerzések (traktor, steel-master-boronák, tgk.)
 • Lovas felszerelések (15 db lószolárium; 180 db boksz ajtóra szerelhető nyereg és kantártartó; komplett lovarda felszerelés)
Az újraépítés célja az eredeti épület térstruktúrájának minél teljesebb, hitelesebb rekonstrukciója, összhangban az új funkció követelményeivel, a külsőben és a belsőben egyaránt a hiteles eredeti állapot megközelítése. 
A külsőben az eredetivel azonos anyagok használata által az eredetihez közeli, vagy azonos megjelenés elérését célozza. Szerkezeti vonatkozásban a mai előírásoknak és szabványoknak megfelelő állékonyság és földrengésbiztonság, amely teljes mértékben követi az eredeti geometriát, és figyelembe veszi az eredeti megoldásokat is.
 
Az új lovarda funkcionális leírása: Az Új lovarda nem csak lovas programokat, hanem rendezvénytermi funkciókat is szolgál: bálok, esküvők, börzék, kiállítások tartását teszi lehetővé. Ez a többcélú használat nem idegen a lovaglócsarnokok gyakorlatában.
 
Az Új lovarda külső leírása: Törekedni kell, hogy ugyanabból az anyagból építsünk, mint az eredeti volt. 
A lábazat és az épület főpárkánya közötti falfelületek - néhány nyílás könyöklőpárkányától, szárkövétől, illetve osztó elemétől eltekintve - amelyek kőből készültek - egységesen románcement felületek. Részben anyagában színezett románcement habarcs, valamint a helyszínen húzott, vagy előregyártott tagozat. Ez az eljárás újra elérhető. Románcement gyártás több helyütt folyik Európában. A homlokzat tartalmaz olyan ornamentális részeket, szobrászati elemeket, amelyek eredetileg gipszből készültek. Ilyenek a főpárkány alatti konzolok, valamint más építészeti tagozatok. Ezek vagy impregnált –festett öntött gipszelemekből, vagy előregyártott-öntött románcement elemekből készülnek. Az egyedi szobrász elemek, mint a kartusok, vagy sportemblémák gipszből készülnek.
 
 A homlokzat meghatározó része volt a déli főbejárat kovácsoltvas szerkezetű Jungfer-féle üveg előtetője. A fennmaradt rajzok/köztük 1.1 es részletek/, valamint a fényképek alapján teljes hűséggel rekonstruálható. 
A bejárati kapu, valamint a rizalitok nyílászárói faszerkezetűek voltak. Többségükről asztalos konszignáció is rendelkezésre áll. Természetesen a belső szárnyréteget hőszigetelő üvegezéssel kerülnek újra gyártásra. A lovaglócsarnok nagy ablakai, színes katedrálüveget kaptak. Az új építésnél az ablakok eredeti osztásának megtartása a cél.  
 
Az Új lovarda belső tereinek leírása: Az Új lovarda meghatározó közönségforgalmi tereinek kialakítása megegyezik az eredeti épületével. Változatlan a lovaglócsarnok, a déli főbejárati rizalit nagy része. Részleges változások vannak az északi rizalit helyiségeiben. Az eredetitől leginkább eltérő a volt istállószárny. Jelentőségét tekintve meghatározó az előcsarnok kialakítása. Padlója helyszíni terazzo. Mennyezetét a terében álló két oszlop feletti gerendák három részre tagolják. Déli felén kétoldalt előlépcsők vezetnek a főlépcsőházba, és a ruhatár helyén kialakított lépcsőtérbe. Falai lizénákkal tagoltak, amelyek a mennyezet alatt golyvázott párkánnyal végződnek. Az előlépcsők, a lábazat, valamint a lizénák és sarok lizánák és dór oszlopok posztamensei szürkésfehér trieszti karsztmárványból készülnek aurisiana romana, vagy Aurisiana Chiara minőségben.
 
A dór oszlopok és lizénák fejezete és lábazata fehér magyar márványból. Mennyezeti kazettáit stukkó gazdagítja. A tértől keletre lévő főlépcsőház az eredetinek megfelelően lebegő kőlépcsőfokokkal készül, amelynek díszes kovácsoltvas korlátját tölgyfa fogódzó zárja. A főlépcsőház lebegő tömblépcsője, pihenőlemeze szürkésfehér trieszti karsztmárvány anyagú. A falak,a lépcső pihenő aljának tagolása, valamint a mennyezeti stukkó a rendelkezésre álló archív tervek szerint készül. A lovaglócsarnok minden részletében követi az egykori épület kialakítását. Meghatározó eleme a körbefutó ferdesíkú falburkolat - lambrin - amelynek az eredetivel egyezően nem csak a lovaglótér határolása, hanem a tér fűtésében - szellőztetésében is szerepe lesz. Ez a burkolat az ablakok parapettjéig ér. A parapett feletti hosszanti faltagolása azonos az eredetivel, és monokróm színezése két tónusokban szintén követi az eredetit. 
 
A tér díszes - valójában függesztet - térbeli gerendaszerkezete a rendelkezésre álló tervek szerint mind formai kialakításában, mind felületkezelésében és színezésében - díszítésében - rekonstruálható. Így az újra épített dísz ácsszerkezet azonos lehet az eredetivel: a gerendaszerkezet és a felette lévő deszkázat olajjal beeresztett felülete a felhasznált faanyag tónusát, és struktúráját követi. Az élek visszametszése zöld színűre festett. 
A déli rizalit emeletének páholyai és előterük, valamint a volt királyi páholy mögötti büfé előtér a rendelkezésre álló tervek szerint eredeti kialakításában épül újjá. Ez érvényes az északi rizalit emeleti elemeire, konkrétan a zenekari páholyra, amelynek negyedgömb kupola záródása, és ennek tagolása fennmaradt és aszerint készül. 
Az eredetiben nem volt -1, és -2 szintek a közönségforgalmi igényeknek, és a csatlakozó rekonstruált tereknek is figyelembe vevő belső kialakítást kapnak.
 
Alkalmazott anyagok és szerkezetek: A rekonstrukció során korabeli anyagok, minőségek, és burkolatok kerülnek alkalmazásra, új anyagokkal és szerkezetekkel. Az épület tartószerkezetének felhasznált anyagai a következők: nagyméretű tömör tégla, monolit vasbeton, melegenhengerelt idomacél, öntöttvas, ragasztott fa. A tartószerkezet alapvetően tömör nagyméretű tégla és monolit vasbeton függőleges felmenő teherhordó falakból, monolit vasbeton síklemez födémekből áll. A nagyterem felett a hosszanti, nyílásokkal áttört, hosszanti, homlokzati monolit vasbeton falakra támaszkodó - egymást 5,00 m-ként követő - haránt irányú acél rácsostartós szerkezet helyezkedik el (geometriai kialakítása hasonló az eredeti szerkezet kialakításához – építészeti igény szerint). 
A tetőszerkezet héjalása alatt az acélszerkezetre támaszkodó, íves, ragasztott fatartós szaruzat helyezkedik el. A ragasztott fatartókra deszkázat kerül. Az északi és déli épületrészek felett az íves, átforduló tetőrész lefedő tartószerkezete hasonló a nagyterem feletti szerkezet lefedéséhez – két-két átlós és két-két hosszanti acél rácsostartóval. Az íves részeken kívül hagyományos fa fedélszék készül. A tető acélszerkezeti tervét altervező készíti, külön dokumentáció készül róla.
 
Falak: A lovaglócsarnok külső hosszanti falainál, és a végfalakon a faltartományban vasbeton falváz épül, amelyhez kívül hőszigetelő réteg, majd önhordó tégla és kőfal épül. 
Lábazat és nyugati támfal: forrásvízi keménymészkő. 
Főpárkány és attikafal: a gundelsheimi jura sárga vagy szürke változatát. 
 
Homlokzati falfelület: Az új lovarda külső megjelenésében meghatározó az édesvízi mészkő lábazat és a kőszerkezetű főpárkány és attika fal közötti homlokzatfelület, amely egységesen románcement felületű. Ez az agyagos márga alapú égetett őrleményt széleskörűen alkalmazták a 19. században. A lovarda homlokzatán a rusztikus kváder vakolat mellett a sima nútolt vakolat, a húzott párkánytagozatok , valamint az öntött elemek alkalmazására is sor kerül. A történeti anyagokhoz és felületekhez illő- kompatibilis - színárnyalatú habarcsok készítéséhez különböző románcementek, vagy változtatott keverékek használhatók.
 
Födémek: Az eredeti épület födémei acélgerendák közötti poroszsüveg boltozatok. Az új épület valamennyi födéme monolit vasbeton födém. 
 
Fedélszerkezet: Az épület fő tetőidomai alatt hegesztett íves rácsostartók vannak a főállásokban, hasonlóan az eredeti épület kiosztásához. A főtartókat rácsos acélszelemenek kötik össze. A főtartók között rétegelt - ragasztott fa szarufák hordják a külső deszkázatot. A lovaglócsarnokban látszó, faragott hajlított kétirányú ácsszerkezet díszíti a teret, amely a fölötte lévő acéltartókhoz van felkötve. 
 
Héjalások: Az új lovardaívelt nagy tetőjének alsó ívelt tartománya vörös és zöld színben mintázatban rakott kettős sarkított téglányfedés angol palából., amelyet rézpántok osztanak mezőkre. A palamezőben vörösréz tetőablakkal. Az íves tetőt koronázó díszes vörösréz párkány - pártázat felett kettős állókorcos vörösréz lemezfedésű alapos hajlású kontyolt tető. 
 
Nyílászárók - ajtók, ablakok: A nyílászárók asztalos és lakatosszerkezetek. Lakatosszerkezetű fémablakok a lovaglócsarnok nagy ablakai, az északi volt istálló rész ablakai, valamint az istálló és a nyergelőhely közötti falban a széleken lévő ajtók feletti felülvilágító ablakok .A többi nyílászáró ajtók és ablakok- beleértve az attika tetőablakait faszerkezetűek. 
 
Padlóburkolatok: A vesztibülben (előcsarnokban) terazzo készül. A főlépcsőház lehetőleg az eredeti kőből készülő lebegő kőlépcső fokok.
 
Falburkolatok: A falburkolatok igénye elsősorban az étellel itallal érintett catering helyiségekben fontos. Itt jól mosható-tisztántartható mázas kerámia falburkolat készül. Ugyancsak kerámiaburkolatot kapnak a tisztálkodási helyiségek. A közönségforgalmi WC –k falai üvegmozaik burkolatúak.