WHB - A felelős vállalat a jövő szakembereire is figyelmet fordít
Vissza

A felelős vállalat a jövő szakembereire is figyelmet fordít

2021-02-22 Hírek

A felelős vállalat a jövő szakembereire is figyelmet fordít

A felelős vállalat a jövő szakembereire is figyelmet fordít. Közhelyes gondolatnak hangzik, de nagyon is gyakorlati haszonnal jár. Ennek szellemében vágott bele a WHB Group is és csatlakozott a győri Széchenyi István Egyetem duális képzési programjához.

Mit is jelent pontosan a duális képzés? Az oktatási forma keretében a hallgatók az egyetemi tanulmányaikkal párhuzamosan gyakorlati oktatásban is részesülnek egy szakmabeli cégnél. Így nemcsak a tanulnak leendő szakmájukról, de dolgoznak is benne – hisz, mint tudjuk, gyakorlat teszi a mestert. Ennél azonban széleskörűbb társadalmi és szakmai hatásai is vannak a programnak. 

Ahogy Paár Attila összefoglalja a vállalat képviseletében: „a duális képzéssel mindenki nyer”. A még kevésbé elterjedt oktatási forma a haladó gondolkodású vállalatoknál már sikeresen működik, hiszen minden érintettje számára hordoz hozzáadott értéket.

A győri Széchenyi István Egyetem által meghirdetett duális képzésre kezdetben négy hallgató nyert felvételt : Barabás Zsolt, Pákozdi Ferenc, Tóth Barnabás, Tóth Bence, majd a második félévben csatlakozott ötödikként Mózes Katalin is.

A hallgatók az első évben kezdésként megismerkedtek az ArchiCad tervező programmal, amit ma már egyre hatékonyabban használnak. Sajnos a COVID világjárvány az ő életüket is nagyban befolyásolta, ezért a tavaszi félévben nem tudták a megtervezett munkát befejezni. Az első nyári gyakorlatuk során először önállóan egy induló projekt felmérését végezték, majd egy újabbal folytatták, ezt követően pedig a felmérések 3D modellezése volt a feladatuk. A nyári gyakorlat után egyikőjük áthelyezésre került a kivitelezés részlegre, jelenleg is a szegedi Pick Aréna munkálataiból veszi ki részét. Helyére érkezett Pardi Kristóf egyetemi hallgató társuk, aki már ideérkezése előtt is járatos volt a cég által használt tervező programban. Jelenleg több olyan kisebb munkát végeznek, mint a mennyiségkimutatások, és a 3D modellezések.

A jövőbeli terveikről így vallanak: „Terveink szerint még több, mint két évet szeretnénk a WHB cégcsoport kötelékein belül tevékenykedni, mint duális gyakornokok. Ennek a képzésnek számos előnye van, például, hogy olyan programokkal is megismerkedünk, amelyeket az egyetemi képzés folyamán nem tudunk elsajátítani. Továbbá a későbbiekben, az egyetem elvégzése után, számos olyan munkalehetőség nyílik meg számunkra a tapasztalataink végett, melyekre friss diplomás társainknak nincs lehetőségük. Minden alkalommal szívesen jövünk, mert nagyon segítőkész kollégák vesznek minket körül, akik a nap minden egyes percében rendelkezésünkre állnak, akármilyen kérdéssel fordulunk hozzájuk.”

Mindezek mellett a hallgatók aktívan részt vehetnek a WHB szabadidős közösségi programjain is, például többen közülük részt vehettek olyan, a WHB által támogatott sportprogramon, mint a Budakalászon a Lupa tónál megrendezett Lupa Beach Run futóverseny, ahol a WHB színeiben futva nagyon szép sikereket értek el : Tóth Bence korosztályában második, míg Barabás Zsolt a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

S hogy mit üzennek a fiatalabb korosztálynak, akik a jövőben egyetemi képzésben tervezik folytatni tanulmányaikat? „Nagyon jó szívvel, melegen tudjuk ajánlani a WHB által hirdetett duális képzést. Rengeteg hasznos tapasztalattal gazdagodhattok a szakma különböző területein belül, illetve egy szuper CSAPAT tagjai lehettek!”

A duális képzésben való vállalati részvétel fontosságáról Paár Attila tulajdonos – ügyvezető az alábbi gondolatokat fogalmazta meg: „Abban bízom, hogy a jövőben jobban elterjed iparágunkban ez a gyakorlat, mivel hozzájárul az általános szakmai színvonal növeléséhez, ami közös érdekünk. Szeretnénk több elhivatott és kompetens fiatalt a látni az építőiparban, ezért szívesen vállalunk szerepet a képzésükben is”