Vissza

Amire büszkék vagyunk #3: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Főépület

2021-12-08 Hírek

Amire büszkék vagyunk #3: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Főépület

A Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia (latinos nevén: Ludoviceum), röviden csak Ludovika vagy Ludovika Akadémia a magyar katonai felsőoktatás legmagasabb képzési szintjét nyújtó intézménye volt az 1945 előtti Magyarországon. Az intézmény 1836-ban elkészült monumentális főépülete Budapest VIII. kerületében, a Ludovika téren áll, Pollack Mihály tervei alapján épült klasszicista stílusban.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem új központjának helyet adó egykori Ludovika Akadémia alapkövét 1830-ban tették le, ezt követően az építkezés gyorsan haladt, a főfalak, a födémek a tetőzet gyakorlatilag készen állt 1832 végére, Pollack Mihály 1836 végén készítette el az építkezésről szóló zárójelentést.

Nevét Habsburg–Estei Mária Ludovika magyar királynéról, I. Ferenc király harmadik feleségéről nyerte, aki koronázási tiszteletdíjából ajánlott föl 50 000 forintot a megépítésre. A magyar nyelvű katonai tisztképzés létrehozása akkoriban egységbe kovácsolta az egész nemzetet. Olyan példátlan méretű közadakozás kezdődött, amelynek eredményeként összesen 995.100 forint gyűlt össze, amely ma kb. 4 milliárd forintnak felel meg. A 237 adományozó nevét törvénybe foglalták. Nemcsak magánszemélyek, hanem az egyházi közösségek és a vármegyék is összefogtak a Ludovika megépítésére. A magyar tisztképzés első otthonát jelentő Ludovika Akadémia belső udvarán a falakon körben Magyarország egykori vármegyéinek címerei láthatók. Eredetileg csak azok kerültek fel a falra, akik anyagilag is hozzájárultak az építkezéshez. Később a címerek sora teljessé vált, így ma mind a hatvanhárom vármegye jelképe együtt látható.

Az épület éveken keresztül üresen állt, kivéve azt az időszakot, amikor az 1838-as pesti árvíz idején ide menekítették Nemzeti Múzeum gyűjteményeinek egy részét, illetve itt szállásolták el az átmenetileg hajléktalanná vált lakosokat. A katonai oktatás megszervezését végül az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején kezdték meg, és végül 1872-ben kezdte meg tényleges működését a Ludovika Akadémia, ami néhány év alatt a bécsújhelyi Mária Terézia Akadémiával egyenrangú tanintézetté vált. Ettől kezdve a mindenkori magyar haderő legkiválóbb tisztjei oktatták és nevelték a leendő honvédeket.

Az intézmény 1945. április 25-én végleg beszüntette működését. Ezt követően az épületet évtizedeken

keresztül az ELTE Természettudományi Karának egyes tanszékei foglalták el, valamint itt helyezték el a Magyar Természettudományi Múzeumot is. A hosszú évtizedek során a gyönyörű épület állaga folyamatosan romlott, végül Magyarország Kormánya 2012 májusában döntött a Ludovika történelmi épületegyüttesének felújításáról.

A felújítási munkák során a műemléki épület kb. 16 600 m² nettó területe került felújításra, átépítésre 4 szinten. Az épület teljes külső és udvari homlokzata felújításra került az eredeti díszítő elemek figyelembevételével. Az épület eredeti boltozatos, vonórudas kialakítású tartószerkezetét és az alapozását a felújítás során meg kellett erősíteni. A műemléki épületben komoly szakrestaurátori munkák (díszítő festés, ólomüveg, fa, fém, kő-műkő és gipsz) is zajlottak az Előcsarnok, a Díszterem, a Kápolna, Főlépcsőház és a Hősök folyosójának területén.

A felújítás során a központi igazgatási irodák a földszinti és első emeleten úgy kerültek elhelyezésre, hogy az eredeti, látványosan nagy fesztávú boltozott terek látványa sehol ne sérüljön. A tárgyaló és tanácstermek a legszebb boltozott terekbe kerültek. Az eredeti megjelenésében került visszaállításra az épület előcsarnoka is. Az oktatás célját az épület második emelete szolgálja, ahol az igazgatási funkciótól elkülönítve, annak zavarása nélkül kerültek elhelyezésre az előadó és tantermek, az azokat kiszolgáló zsibongó-aula terület, valamint a könyvtár olvasóterme.

A felújított épületét 2014. márciusában adták át, azóta eredeti szépségében szolgálja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóit, oktatóit, dolgozóit a Ludovika Főépület, benne a Díszterem, a Hősök Folyosója és az egyetemi Kápolna, valamint a digitális és papíralapú egyetemi könyvtár, a korszerű oktatótermek, a hallgatói zsibongó, az egyetemi büfé, az irodák és a korszerűen felszerelt tárgyalók. Itt működik az Egyetemi Központ, a Nemzetközi és Európa Tanulmányok Kar, valamint a Központi Könyvtár. A kivitelezésért Építőipari Nívódíjat kaptunk.

Büszkék vagyunk rá, hogy részesei lehettünk ennek a gyönyörű műemléknek, kulturális és szellemi örökségünk egyik kiemelkedő darabjának megújulásában, és külön nagy büszkeség, hogy munkánkat 2015-ben Építészeti Nívódíjjal jutalmazták.