Vissza

Az új szakember generáció felkészítése a jövő építőiparának

2021-07-21 Hírek

Az új szakember generáció felkészítése a jövő építőiparának

A West Hungária Bau Kft. és a győri SZC Hild József Építőipari Technikum évtizedes jó kapcsolatot ápol, melynek eredményeként számos alkalommal nyújtottunk támogatást az iskola munkáját segítő Hild Alapítványnak. A tehetséggondozó, oktató-, nevelőmunka tárgyi feltételeinek fejlesztése, az igényesebb tanulói és tanári tevékenységek ösztönzésének és anyagi feltételeinek biztosítása, valamint a tanulók anyagi terheinek csökkentésének támogatása az elmúlt években meghaladta a 10 millió forintot.

Ennek a közös együttműködésnek egy fontos mérföldköve a HILD-es diákok nyári gyakornoki programja a WHB keretei között, melynek jelentőségét Paár Attila tulajdonos – ügyvezető az alábbi gondolatokban fogalmazta meg: „A felelős vállalat a jövő szakembereire is figyelmet fordít. Ennek szellemében vágtunk bele - a győri Széchenyi István Egyetem duális képzési programja mellett – a középiskolai gyakornoki programba. A HILD iskolával a mai napig szoros a kapcsolat, és remélem, a gyakorlati képzésben nyújtott segítségnek köszönhetően még sok hozzám hasonlóan elhivatott építőipar szakember kerül ki az intézmény falai közül.”

Ez a gyakornoki program óriási lehetőség a diákok számára, hisz nagyon jó tapasztalatokat biztosít és mindenképpen előnyt jelent a majd a tanulás során, hogy a gyakorlatban is megtapasztalhatják mindazt, amit majd az elméleti oktatás során kell elsajátítaniuk.

Jelenleg egy 11. osztályos diák a tatabányai projektünkön, hét 10. osztályos diák pedig Győrben tölti a termelési gyakorlatát, őket kérdeztük a célokról, tapasztalatokról.

Mindannyian elmondták, hogy a pályaválasztásnál a motivációjuk a szakma iránt érdeklődés volt, az építőipart egy olyan állandó iparágnak tartják, ami hosszútávú munkahelyet biztosít majd számunkra.

Egyértelműen mindenkit a magasépítési tevékenység érdekel a legjobban, de a tervezés folyamata (amibe most, a gyakorlatuk kezdetén nyertek betekintést) is nagyon felkeltette az érdeklődésüket. Sokan közülük otthonról hozzák az építőipar iránti érdeklődést, szüleik is az építőiparban dolgoznak, így már kisgyerek koruk óta látják / csodálják munkáikat.

A WHB által biztosított gyakornoki lehetőségről van, aki baráti ajánlás útján értesült, s mivel az iskolával a cég régóta együtt működik, így nem is volt kérdés számukra, hogy ide szeretnének jönni. Egyébként is sok pozitív visszajelzést hallottak a cégről, és úgy érzik a WHB-nál lehetőségük van a képességeik fejlesztésére. Nagyon pozitív élmény, hogy mindenki nagyon kedvesen és segítőkészen áll hozzájuk, szeretettel fogadták őket, és mindent megtesznek, hogy jól érezzék itt magukat.

Azt külön kiemelték, hogy azontúl, hogy a rájuk bízott feladatok változatosak, nagyon várják már a projektekre történő látogatást, mivel eddig még nem volt lehetőségük egy építkezésen ennyire mélyen betekintést nyerni egy adott kivitelezési folyamatba.

Remélik, hogy az itt tanultakat a jövőben az iskolában is tudják majd alkalmazni, ami nagy segítség lesz a tanulmányaikban, hisz már most olyan programokkal ismerkednek meg, amiket az elméletben csak a következő tanévtől fognak használni, így már most hatalmas előnnyel indulnak.

A jövőre vonatkozó elképzeléseikről egyhangúlag kijelentették, hogy mindenképpen egyetemre szeretnének menni, és ebben a szakmában elhelyezkedni.

A tanulók képzésében való vállalati részvétel fontosságát Paár Attila tulajdonos – ügyvezető ezekkel a gondolatokkal foglalta össze: „Ez a gyakorlat mindenképpen hozzájárul az általános szakmai színvonal növeléséhez, ami nekünk, építőipari szereplőknek közös érdekünk. Szeretnénk minél több szakmailag jól felkészült és kompetens fiatalt a látni az építőiparban, ezért vállalunk szívesen szerepet a képzésükben is.”