Vissza

Elrajtolt a mélygarázs építése a Pannon Egyetem veszprémi campusán

2022-08-30 Hírek

Elrajtolt a mélygarázs építése a Pannon Egyetem veszprémi campusán

Nagyszabású fejlesztés vette kezdetét a veszprémi Pannon Egyetemen, melynek keretében megújulnak az egyetem épületei és a központi campus modernizációjára is sor kerül – a hírről lapunk is beszámolt 2022 májusában.

A városközpontban elhelyezkedő létesítményben többek között mélygarázst, felette pedig új felszíni parkolókat, egy többfunkciós közösségi teret, valamint új szabadtéri sportlétesítményeket alakít ki a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. és a VEMÉV-SZER Kft. konzorciuma. 

Jelen cikkünkben a mélygarázs építésének indulását, illetve az aktuális munkafolyamatokat ismerhetik meg.

Gyalogos prioritású forgalmi rendszert terveznek, ehhez fontos a mélygarázs

Székely Kitti, a VEMÉV-SZER főépítésvezetője tájékoztatta lapunkat a két ütemben megvalósuló kivitelezés részleteiről. A munkavégzés első ütemében a térszín alatti parkoló építését valósítják meg, majd a következő ütemben a környezetrendezési feladatokat.

A mélygarázs építése 2022 áprilisában a kiviteli tervek elkészítésével vette kezdetét. „A 4 hónapos tervezési időszak alatt, a végleges tervek elkészítésével párhuzamosan elkezdtük a kivitelezési munkákat. Jelenleg a kiviteli tervek bírálata zajlik, melyek véglegesítése a napokban megtörténik. Ami a megvalósítást illeti, a nagytömegű földmunkákat végezzük” – ismertette a főépítésvezető.  

A fenti projekt koncepciójában kapcsolódik a Zöld Város Veszprém fejlesztéshez, melyben egybefüggő sétálóövezet jön létre, több szolgáltatással és szabadidős lehetőséggel kiegészülve, szintén a VEMÉV-SZER kivitelezésében.

A projekt fő célja egy olyan egyetemi campus létrehozása, amely szerves egészet képez a belváros szabadtérrendszerével, közvetlen kapcsolatot létesít a városi szabadterekkel, ezáltal a gyalogos forgalom számára szabadon megközelíthetővé és átjárhatóvá válik.

A közvetlen kapcsolat megteremtéséhez az Erzsébet sétány felől az egyetemet lezáró kerítés több szakaszon megszűnik, ily’ módon kapcsolatot biztosítva az Erzsébet tér és az egyetemi campus között. „A felszíni parkolás lecsökkentésével és a gépjármű forgalom visszaszorításával egy gyalogos prioritású forgalmi rendszer alakul ki. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, szükséges a felszíni parkolók egy részének terepszint alá helyezése” – magyarázta a főépítésvezető.

A tervezett, 200 férőhelyes mélygarázs a terület északkeleti részén, a rekreációs közösségi tér/sporttér alatt kap helyet, követve a terepfelszín alakulását. Az egyetemi campus fő gépjármű közlekedési bejárata átkerül az „I” épület északi homlokzata mellé, valamint ugyanebből az irányból egy rámpán keresztül lehet majd lejutni a felszín alatti parkolókhoz is.

Hamarosan kezdődik a mélygarázs szerkezetének építése

A tényleges kivitelezési munkák 2022 június elején rajtoltak el. A területen első lépésben a mélygarázzsal érintett terület bontási munkái kezdődtek meg, ezt követték az egyetemi campus működő, valamint új közmű és elektromos hálózatainak kiváltása és megépítése. A közművek kiváltását követően a nagytömegű földmunka indult el, amely jelentős mennyiségű földkitermeléssel, valamint sziklafejtési feladatokkal jár, jelenleg is ezek a munkálatok zajlanak.

„A kivitelezés jelen fázisában a földmunkák egy jelentős része már elkészült. A földmunkák elkészültével szeptemberben kezdődik a mélygarázs monolit vasbeton szerkezetének építése. Elkészül a lemezalap, valamint a felmenő falak és födémek” – foglalta össze Székely Kitti.

Forrás: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2022/08/elrajtolt-a-melygarazs-epitese-a-pannon-egyetem-veszpremi-campusan