Vissza

Folyamatos gyártás mellett alakították tisztatérré egy autóipari beszállító-óriás csarnokát

2024-03-18 Hírek

Folyamatos gyártás mellett alakították tisztatérré egy autóipari beszállító-óriás csarnokát

Autóipari és e-mobilitási beszállítóként az amerikai BorgWarner számos országban van jelen. A világ 25 legnagyobb autóipari beszállítója közé tartozik a vállalat, így különösen jelentős lépés, hogy az üzemanyagrendszerekhez kapcsolódó, valamint az utángyártott alkatrészek szegmensét 2023-ban átszervezték, így segítve az elektromos járművek hajtáslánc-üzletágára való összpontosítást.

 

 

A Borgwarner és a WHB kapcsolata 2006-ig nyúlik vissza

Oroszlányban több gyáregységet is üzemeltet az autóipari óriás, amelynek régi PDS csarnokát alakította tisztateres működésre alkalmassá a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. az oroszlányi ipari parkban. Amint Geszler Norbert projektvezetőtől megtudhattuk, a Borgwarner és a WHB kapcsolata 2006-ig nyúlik vissza. A gyártó építkezéseinek 4. ütemét kivitelezhette a WHB, azóta pedig visszatérő megrendelőként, négy további zöldmezős ütem kivitelezésével bízta meg a kivitelezőt, 2006 és 2018 között mintegy 50.000 négyzetméternyi összterülettel.

„Kiemelt partnerünktől ezt követően több kisebb-nagyobb megbízást kaptunk, ahol meglévő épületek átépítése, bővítése volt a feladat, 2019 és 2023 között nagyjából 9.000 négyzetméteren” – tudtuk meg Geszler Norberttől.

 

 

Szervezett munkamenetre és megfelelő lehatárolásra volt szükség

Ennek a gyümölcsöző kapcsolatnak volt a folytatása a 2023. szeptember 15-én megkezdett, most szóban forgó projekt. Ennek során az egykor a WHB által létesített épület átalakítása történt meg, és mára a műszaki átadás-átvétel is megtörtént. A WHB által 2014-ben kivitelezett 6. ütem épületét kellett „ház a házban” kialakítású tisztatérré átépíteni, zsiliprendszerű átjárással a kapcsolódó helységek között. Az átalakítással érintett terület 4.000 négyzetméter, amelynek teljes területe új ESD vezetőképes műgyantabevonatot kapott.

„Kihívást jelentett, hogy a kivitelezési munkákat működő gyáregységben kellett elvégezni, szervezett munkamenetben és megfelelő lehatárolás mellett” – emelte ki a projektvezető.

 

 

Három hónap alatt jutottak az átadásig

A kivitelezés során hamar végeztek a tisztatér leválasztásához szükséges acél tartószerkezetek beépítésével, amelyet követően a belső tisztateres lehatárolást adó szendvicspanel-burkolási munkákat látták el. December közepén megkezdődhetett a tisztateres gyorskapuk és a szükséges új, szekcionált légutánpótló kapuk beépítése is, illetve a zsilipes átjárók összehangolása. Ezzel párhuzamosan pedig elkezdték az új funkcióhoz szükséges ESD vezetőképes műgyanta burkolási munkáit, amit a belső szakipari – szárazépítési, burkolási és festési – munkák befejezése tett lehetővé.

 

 

„A műgyantaburkolat kivitelezését már csak a belső ajtók felszerelése követte, így 2024 elején megkezdhettük a mára sikeresen lezárult műszaki átadás-átvételi folyamatot” – tette hozzá.

A mostani mellett időközben egy másik csarnok átalakítására is megbízást kapott a WEST HUNGÁRIA BAU Kft., amelynek során négy hónap alatt 1.500 négyzetméternyi felületen kell átépítenie és bővítenie egy meglévő épületet.

 

Forrás: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2024/03/folyamatos-gyartas-mellett-alakitottak-tisztaterre-egy-autoipari-beszallito-orias-csarnokat