Vissza

Így néz ki jelenleg a Budavári Palotanegyed - galéria

2021-09-14 Hírek

Így néz ki jelenleg a Budavári Palotanegyed - galéria

A Lovardát és a Csikós udvar határidő előtt elkészült részeit a Kulturális Örökség Napjai alkalmából adják át a nagyközönségnek, azonban a sajtó képviselői már szeptember 14-én megtekinthették az újjászületett épületet és közvetlen környezetét a Budavári Palotanegyedben.

Fotók: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

A Várkapitányság által szervezett eseményen bemutatták az újjáépített Lovardát, a Stöckl lépcsőt és a Csikós udvar már elkészült részeit is.

Ahogy arról már számtalanszor beszámultunk, munkálatokat a Nemzeti Hauszmann Program keretében, a Várkapitányság NZrt. megrendelésére a West Hungária Bau Kft. és a Laki Épületszobrász Zrt. kivitelezte.

 

Számos, a világháború alatt lerombolt részét kapja vissza várnegyed

A Budai Várban zajló Nemzeti Hauszmann Program keretében a sétányok, utak, lépcsők  és a kertek rendbetétele mellett újjászületik:

  • a Királyi Lovarda,
  • a Főőrség épülete és a Stöckl-lépcső,
  • József főherceg 1968-ban felrobbantott palotája,
  • továbbá az egykori Honvéd Főparancsokság eredeti magasságban épül újjá, látogatóközpont és kiállítótér kap majd helyet benne,
  • valamint az egykori Vöröskereszt Székház épülete is, ami modern irodaépületként funkcionál majd.

Az eseményen beszédet mondott: Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed megújításáért felelős kormánybiztosa is.

A beszédek után a Várkapitányság tárlatvezetője egy vezetett séta keretében bemutatta a jelenlévőknek az újjászületett Lovarda épületét és a Csikós udvar határidő előtt elkészült további részeit. A séta a Főőrségben fejeződött be, ahol frissítőkkel és szendvicsekkel várták a résztvevőket.

 

Forrás: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2021/09/igy-nez-ki-jelenleg-a-budavari-palotanegyed-galeria