Vissza

Lezárult Győrben a Kocka átépítésének, a Tudományos és Innovációs Park kialakításának első üteme

2023-05-03 Hírek

Lezárult Győrben a Kocka átépítésének, a Tudományos és Innovációs Park kialakításának első üteme

Új fázisához érkezett a Széchenyi István Egyetemen épülő Tudományos és Innovációs Park fejlesztése, a beruházásnak nagy szerepe lehet a felsőoktatás és a gazdaság minél szorosabb együttműködésében, s ezáltal a magyar gazdaság sikerében - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Győrben.

Őszre új élettel és tartalommal töltik meg a győri Kekszgyári kockát. Itt készül el a Széchenyi István Egyetem Tudományos és Innovációs Parkja. A munkálatok első üteme kedden zárult le, amikor a helyére került az utolsó üvegtábla is. Az eseményre Győrbe látogatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

– Az elmúlt három évben kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság, új korszak kezdődött, amelyben éles, hosszú távú verseny indul. Ebben Magyarország egyik legfontosabb erőforrása e téren pedig a felsőoktatási rendszer – emelte ki Szijjártó Péter. – Az egyetemek és a gazdasági szereplők még szorosabb együttműködésének érdekében az döntött a kormány a felsőoktatás strukturális átalakításáról. Legyen szó a nemzetköziesítésről, a finanszírozás növeléséről, valamint a Tudományos és Innovációs Parkok építéséről. Győrben ehhez meg van a megfelelő infrastruktúra, hiszen 50 vizsgáló- és kutatólabor lesz az új parkban, valamint erőforrásból sincsen hiány, az egyetemnek most már több mint 15 ezer hallgatója van, akik helyi és nemzetközi vállalatokkal is együttműködnek majd a fejlesztésekben.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, komoly eredményeket várnak az innovációs parktól és a győri egyetemtől egyaránt. Kiváltképp az országok gazdasági sikerét a jövőben meghatározó elektromos autóipar területén.

A fejlesztéssel kapcsolatban beszédet mondott még Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, dr. Dézsi Csaba András polgármester, Alfons Dintner, az Audi Hungaria Zrt. igazgatósági tanácsának elnöke, Dr. Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban, és dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke. Az építkezés új ütemével kapcsolatban, hangsúlyozták, hogy ez az egyetem mellett a városnak és az itt tevékenykedő közepes és nagyvállalatok számára is komoly lehetőség és előrelépés.

A Széchenyi István Egyetem Tudományos és Innovációs Parkja 6.7 milliárd forintos beruházás keretében valósul meg. A 3,5 hektáros területen először a megújult Kekszgyári kocka készül majd el, a hat emeletes épületben többek közt helyet kap az egyetem művészeti karának designe campusa és a digitális fejlesztési campus is.

Forrás: https://www.kisalfold.hu/helyi-gazdasag/2023/05/lezarult-gyorben-a-kocka-atepitesenek-a-tudomanyos-es-innovacios-park-kialakitasanak-elso-uteme-szijjarto-peter-is-megtekintete