Vissza

Paár Attila – Gondolatok egy új év kezdetén

2024-02-08 Hírek

Paár Attila – Gondolatok egy új év kezdetén

Véget ért egy újabb év, ilyenkor szoktunk számot vetni, hogy mi is történt velünk az elmúlt 365 napban.

Mozgalmas és nehézségekkel teli év van mögöttünk, és hasonlóra számítunk 2024-re nézve is.

A negatív gazdasági környezet nem csak hazánkban, de az egész világon kihívás elé állította és állítja még most is mind az egyéneket, mind a cégeket.

Sajnos az elmúlt évek nehézségei – pl. az orosz-ukrán háború okozta változó gazdasági környezet - továbbra is fennállnak, a megemelkedett energia és üzemanyag árak, a munkaerő hiány jelenleg is kihatással vannak az építőipar szinte minden területére, mitöbb az építőipar világszerte, így Magyarországon is a legsérülékenyebb ágazatok közé tartozik.

Ilyen, nehézségekkel terhelt gazdasági környezetben még nagyobb felelősség hárul egy cégvezetőre, főleg, ha egy egész vállalatcsoportról beszélünk. A WHB Csoport WHB - Főoldal közel 1200 főt foglalkoztat, székhelyünk van Biatorbágyon és telephelyeink működnek Győrben, Budapesten és Pakson.

Büszke vagyok rá, hogy ebben a cseppet sem könnyű gazdasági helyzetben képesek voltunk és vagyunk a folyamatos megújulásra, ami nélkül lehetetlen lenne talpon maradni.

Az építőipart az elmúlt időszakban számos kihívás érte, erre történő reflektálásként a 2023-as évben számos olyan stratégiai lépést tettünk, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy WHB Group ezeknek a kihívásoknak hatékonyabban tudjon megfelelni.

Az egyik ilyen lépés a TSPC Csoporttal aláírt adásvételi megállapodás WHB - Új szintre emeli az együttműködést a WHB Group és a TSPC Csoport, melynek értelmében 50 százalékos tulajdonrészt szereztünk a vezető hazai építész- és mérnökirodában. Az építőipari digitalizáció előretörése és a hazai piaci változások megkövetelik, hogy a tervező és a kivitelező cégek az eddigi gyakorlathoz képest még szorosabban együttműködjenek, ez a fúzió egy logikus és előremutató lépést jelent arra, hogy a tervezésben már kiforrott digitális tudást a gyakorlatba átültessük, és közösen erősebb és hatékonyabb piaci szereplőként jelenjünk meg az építőiparban.

A képen ég, felhő, kültéri, tégla látható

Automatikusan generált leírás

A vállalatcsoport amúgy is kiemelt figyelmet fordít a digitalizáció gyakorlatban történő alkalmazására, fejlesztésére és oktatására, már évekkel ezelőtt elindítottuk a generálkivitelezés komplex BIM-rendszerű, hazánkban akkor még gyerekcipőben járó digitalizációját. Mi nem sajnáljuk rászánni az időt és pénzt az oktatásra, hogy a munkatársaink közül minél többen tanulják meg használni a digitalizációs eszközöket, mert ez jelenti a jövőt. Bár jómagam még a „tradicionális” építőipari megoldásokon nevelkedtem, ámulattal figyelem a fiatalokat – köztük a saját gyermekeimet is -, hogy milyen természetességgel kezelik a digitális eszközöket, legyen szó akár szórakozásról, tanulásról, munkáról. Ez a jövő, és nekünk meg kell tanulnunk ehhez alkalmazkodni, fejlődni és ami a legfontosabb befogadni az újdonságokat.

Ehhez kapcsolódik a 2023-as második nagy léptékű stratégiai döntése, mellyel a munkaerő hiányra, a szakember hiányra kívánunk megoldást találni. Egy felelős vállalat a jövő szakembereire is figyelmet fordít. Közhelyes gondolatnak hangzik, de nagyon is gyakorlati haszonnal jár, különösen olyankor, amikor az építőipari munkaerőhiány évek óta tendenciózusan emelkedik.

A WEST HUNGÁRIA BAU Kft. számára kiemelkedően fontos a jövő generációjának minőségi oktatása, elkötelezett hívei vagyunk annak, hogy megragadjunk minden lehetőséget, aminek segítségével a diákok a megfelelő tudásanyagot sajátíthatják el.

Mindezek, valamint a folyamatos fejlődési igény eredményeként a győri Széchenyi István Egyetemmel közösen létrehozunk egy Építőipari Regionális Tudásközpontot WHB - Tudásközpont az új építőipari generációnak az építőipari szakközépiskolák diákjai és az egyetem hallgatói részére.

 

A duális képzés lényege, hogy a diákok elméleti oktatásukat középfokú intézményben, a gyakorlati, illetve gyakorlat szemléletű elméleti képzésüket – azon belül felkészítve a XXI. század digitális tudás-követelményeire – a WHB Group által létrehozott oktatási intézményben végzik. Kiemelt célunk, hogy az építőipari szakmát tanuló diákok és az egyetem hallgatói az általunk szervezett duális képzésben vegyenek részt és a Győri SZC Hild József Építőipari Technikum oktatói, valamint képzett kollégáink segítségével megismerjék az építőipari termékek legújabb fejlesztéseit, modern és szakszerű kivitelezési megoldásait. A Tudásközpont létrehozásával és megvalósításával az a célom és abban bízom, hogy a jövőben jobban elterjed iparágunkban ez a gyakorlat, hiszen nagyban hozzájárulhat az általános szakmai színvonal növeléséhez, ami közös érdekünk. Szeretnék több elhivatott és kompetens fiatalt látni az építőiparban, ezért szívesen vállalunk szerepet a képzésükben is.

A képen fedett pályás, ruházat, személy, szék látható

Automatikusan generált leírás

Ami a jelenlegi és jövőbeni generálkivitelezési munkákat illeti, ezen a területen is sok a feladat, hiszen a beruházások számának csökkenésével arányosan éleződött ki a versenyhelyzet az építőiparban, és nagyon fontos, hogy az újonnan megjelenő gazdasági szereplőket, beruházókat felkészülten fogadjuk. Mi már 2022-ben elindultunk a kelet-ázsiai piacon belül Kína irányába. Kína, ma a világ második gazdasági potenciálja, és mi szeretnénk ha ez a potenciál a WHB Csoporttal is számolna. Ezért is szerveztük meg Magyarországon elsőként 2023. februárjában a magyar-kínai partnertalálkozónkat, amit október végén egy szakmai út követett Kínába.

 

Az utazás kiemelt célja a kétoldalú, személyes kapcsolatok elmélyítése volt azon kínai gazdasági szereplőkkel, akikkel már megkezdtük a kapcsolatfelvételt és a jövőbeni együttműködés reményében az együtt gondolkodást és az előzetes munkát. Szerencsére pozitív visszajelzéseket WHB - Lendületben a CATL gyár építése: újabb feladatokat nyert a WHB kaptunk és kapunk most is folyamatosan. 

A képen légi, épület, talaj, kültéri látható

Automatikusan generált leírás

A kínai út rendkívül tanulságos volt és nem csak üzleti szempontból! Az a precizitás, pontosság, maximalizmus, igényesség, szakmai humán erőforrás, digitális technológia, ami fogadott bennünket, az elképesztő. Tudom, hogy ezt a szemléletet nem lehet egyik napról a másikra átvenni, de azt is tudom, hogy ez a jövő, és ez elvárás lesz a cégcsoport minden tagjánál a jövőben!

Természetesen nem csak a kínai piac megnyerése, amiben szeretnénk erősek és elsők lenni, hanem számos hazai projektünk miatt is büszkén húzhatjuk ki magunkat.

A műemlékvédelem https://whb.hu/hu/diviziok, az oktatás, a tudomány, az egészségügy, a sport vagy a rendészet WHB - Átadták hazánk első rendészeti integrált központját területein egyaránt számos sikeres projekten dolgoztunk, dolgozunk.

 

A képen kültéri, ég, Szárazföldi jármű, autó látható

Automatikusan generált leírás

Azt is megtanultam a sok – sok év alatt, hogy a földön két lábbal kell állni (nevetés…), az üzleti életben pedig több lábon, így a szállodaipar és az ingatlanfejlesztés továbbra is fontos mérföldkő a cégcsoport életében, ezeket a területeket a jövőben is kiemelten kezeljük majd.

Természetesen a WHB Csoport eddig elért eredményeinek eléréséhez elsősorban azok az alapvető értékeink járultak hozzá, melyek nem csak az egész vállalatcsoportot, hanem minden egyes munkavállalót is jellemeznek.

Minden munkatársunk a maga területén kimagasló szakmai tudással rendelkezik, profi mérnök csapat, magasan képzett kivitelezői csapat és elkötelezett, a projekteket a háttérből támogató osztályok biztosítják a folyamatos fejlődést, a stabilitást és az állandó magas minőséget.

Kívánom, hogy az értékeinket meg tudjuk őrizni, hogy a célkitűzéseinket a jövőben is tudjuk folytatni, legyen béke, szeretet és egészség mindannyiunknak és közösen tovább alkothassunk maradandót. Ennél többet sem cégvezetőként, sem magánemberként, sem apaként nem kívánhatok!

 

Paár Attila

alapító – tulajdonos, ügyvezető

 

 

A képen személy, Emberi arc, ruházat, nyakkendő látható

Automatikusan generált leírás