Vissza

Véghajrában az ország legnagyobb oktatási beruházása

2024-04-03 Hírek

Véghajrában az ország legnagyobb oktatási beruházása

Finiséhez érkezett márciusra a Dunakeszi Diáknegyed fejlesztése. Az ország legnagyobb oktatási beruházását óriási érdeklődés övezi: a leendő diákok helyszínbejárásai után az önkormányzat több ízben lakossági bejárást szervezett. A 123 ezer négyzetméter alapterületű, 7 épületből álló komplexum 13 hektárnyi területen valósul meg a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. és a LATEREX Építő Zrt. konzorciumának kivitelezésében, az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából. A Diáknegyed egyben az elmúlt évtizedek legnagyobb fejlesztése a Pest vármegyei városban.

A létesítmény részei:

  • a IV. Béla Gimnázium (20 tanteremmel);
  • a VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola (26 tanteremmel, hozzá kapcsolódó tanműhelyekkel, amelyeket korszerű gépészeti rendszerekkel és digitális eszközökkel szerelnek fel);
  • a gimnáziumi és technikumi szárnyakhoz kapcsolódó egy-egy tornacsarnok együttesen 2500 négyzetméter alapterülettel, multifunkcionális kialakítással;
  • a 450 fő ültetését és kiszolgálását biztosító konyha és az étkező;
  • valamint a közel 5000 négyzetméteres uszodaépület.

 

Célegyenesbe fordultak a befejező munkák

A kivitelezéssel az ütemtervnek megfelelően haladnak a konzorciumi cégek. A júniusban átadásra kerülő komplexumban teljesen kész állapotba került az oktatási szárny, valamit a két épület között elhelyezkedő konyha és étkező, a többi épületben pedig befejező szakipari munkálatok komplettírozása, tökéletesítése zajlik: felületképzés, hideg- és melegburkolás, asztalos munkák, feliratozások.

A gimnázium épületének földszintjén szolgálati lakásokat is kialakítanak, itt már a bútorok beépítése és a konyhabútorok szerelése történik. Emellett befejező szakaszában van a 2. emeleti nagyelőadó építése, a főlépcsőházi faburkolatos mellvédkorlát építése, a könyöklők kivitelezése, az elektromos szerelés és a készre festés.

 

 

A komplexumhoz tartozó két, összesen 2500 négyzetméter alapterületű sportcsarnok a diákok mozgási, sportolási lehetőségét biztosítja. A gimnáziumhoz kapcsolódó, nagyobb méretű helyszín adja majd a tanévnyitók, illetve iskolai ünnepségek színterét, ezeken kívül pedig a közösségi rendezvények potenciális helyszíneként a városi életbe is bekapcsolják. Itt elkezdődtek a melegburkolási munkák, a parkettázás, és folyamatban van a sport PVC padló lábazatának kialakítása.

 

Több mint 67 ezer növényt ültettek

A létesítmény tervezése és kivitelezése során nagy hangsúlyt fektetnek a kellemes iskolai környezetre: már befejező szakaszban tart az aktív közösségi zöldfelületek, pihenők és sétányok kialakítása. Az épületek bejáratai előtt, továbbá a sportpálya udvarain padokon, ülőkockákon lehet majd megpihenni. A 130 ezer nm-es terület jelentős részét képezi az épületek kubatúrája mellett a zöldfelület, amely kihangsúlyozza az elsőre talán nem érzékelhető terepviszony-adottságokat és jelentős kiterjedésével organikus hatást kelt.

 

 

A vasútállomás felé néző ligetes sáv, a 15 ezer négyzetméteren elhelyezkedő véderdő a terület egyik legfontosabb zöldterülete, amely összeolvad a területen jelenlévő erdővel

 – tudtuk meg Bálint Zsolttól, a LATEREX Építő Zrt. főmérnökétől, aki 2023 szeptemberben a Hónap Mérnöke lett. A véderdőben örökzöld fák között húzódó fehér murvás sétány vezet a létesítmény főbejáratához.

A gyepesítés, fásítás keretében több, mint 65 ezer örökzöldet, cserjét, évelő növényt ültettek el, valamint 2500 fát telepítettek. Az öntözőrendszer kialakítása jelenleg is zajlik az újrahasznosítás jegyében: működéséhez a vizet az uszodából származó víz szolgáltatja alapos tisztítás és szűrés után, szem előtt tartva a környezettudatosságot.

 

 

Dombházat idéz a modern zöldtető

A Dunakeszi Diáknegyed másik kiemelkedő zöldfelülete az étkező helyiséget lefedő zöldtető. A terület tulajdonképpen egy zárt udvar, melyet körbehatárolnak a gimnázium és a szakközépiskola ’C’ formájú épületei. A tér a Gyűrűk Urában látott Hobbitfalvára emlékeztet, nagyobb és modernebb kivitelben.

A 40 cm vastag ültetőközegben évelő növények és cserjék kaptak helyet, az itteni időtöltést hangulatvilágítás teszi még teljesebbé. A diákok lépőköveken keresztül juthatnak a közösségi térként is szolgáló pihenőhelyekre.

A területen a kapcsolódó úthálózatot már korábban kiépítették, jelenleg az útburkolati jelek festése zajlik. Az épületegyüttes autóval három irányból is megközelíthető lesz, elsősorban egy újonnan megépülő északi összekötő útról. Létrehoznak egy 300 férőhelyes parkolót és kerékpártárolókat is.

 

 

Új uszodával gazdagodik a város

A komplexum kiemelt jelentőségű épülete a telek nyugati részén, a Klapka utca mellett létesült, közel ötezer négyzetméteres uszodaépület, amely alkalmas egyaránt úszóversenyek, illetve vízilabda mérkőzések megrendezésére. Ezzel új lendületet kaphat a város vízilabdacsapata.

Az itt folyó munkálatok is a finisben vannak: a hidegburkolás, készre festés, bútorozás mellett a kis medence feletti állmennyezet kialakítását, az eredményjelző körüli gipszkartonos munkákat, a jakuzzi burkolását és a korlátok szerelését végzik.

A nagyszabású kivitelezést a WHB és a LATEREX által felállított közös mérnökiroda vezeti. A 25 fős csapat és az alvállalkozókhoz tartozó több mint ezer fő munkájának összehangolása komoly kihívást jelentett. – mondta lapunknak korábban Bálint Zsolt főmérnök. Ám a konstruktív hozzáállás, a rendszeres kooperációk és egyeztetések kiszámítható, hatékony munkát eredményeztek, amelynek köszönhetően a 2024. júniusi határidőig megvalósulhat az óriásberuházás.

Forrás: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2024/03/veghajraban-az-orszag-legnagyobb-oktatasi-beruhazasa