WHB Group - Marandandót alkotunk - Mélygarázzsal és új térrel gazdagodik Tatabánya városközpontja
Vissza

Mélygarázzsal és új térrel gazdagodik Tatabánya városközpontja

2020.01.31. Hírek

Mélygarázzsal és új térrel gazdagodik Tatabánya városközpontja

Tatabányán csütörtökön sajtótájékoztatón számoltak be a városközpont fejlesztéséről és a Dózsakert városrész közösségi tereinek felújításáról. A West Hungária Bau Kft. kivitelezésében zajló projekt a város történetének egyik legjelentősebb arculati átalakulása lesz.

A beruházás főelemeként a Megyeháza előtt a korábbi felszíni parkoló heyén új közösségi teret hoznak létre, ugyanakkor a tér alatt egy kétszintes mélygarázs is felépül. A pontosan egy éve zajló, ütemterv szerint haladó projekt állásáról Geszler Norbert, a WHB projektigazgatója számolt be, akit korábban a Hónap Mérnökeként mutattunk be olvasóinknak.

Három toronydaru segíti a munkákat

Elmondása szerint a bontás során különös hangsúlyt fektettek a közelben fekvő épületek állagmegóvására, a közműkiváltásnál pedig a közel két kilométernyi élővezeték jelentett komoly kihívást.

"A városrész ellátását biztosító közművezetékeket szakaszosan váltottuk ki, a folyamatos szolgáltatás biztosítása mellett, ami hónapokig tartott" - árulta el a vezető.

A 2,7 kilométernyi új közműnyomvonal elkészítése után a 33 ezer köbméternyi földmunka következett, melynek során jelentős rétegvizet kellett kezelniük. Az ezt követő alapozás után elindulhatott a felszerkezet építése, ez zajlik jelenleg is. Ennek során 7600 köbméter betont, 1100 tonna betonacélt használnak fel, a munkákhoz három toronydarut telepítettek.

Ingyenes parkolás, látványos új tér

A sajtótájékoztatón kiderült, a korábbi 125 férőhelyes felszíni parkolót egy 300 férőhelyes mélygarázs váltja ki, mely a tatabányai lakosok számára ingyenes parkolást biztosít majd, illetve elektromos töltést is biztosít.

Arról is szó esett, hogy a mélygarázs felett kialakuló új tér a városközponthoz méltó külsőt nyer, ehhez látványos zöld szigetekkel, utcabútorokkal, napvitorlákkal, ivókutakkal, szökőkutakkal és párakapuval is bővítik.

A Dózsakert sétálóutcája is megújult

A sajtóesemény információi szerint a Dózsakertben már lezajlott a sétálóutca és környékének megújítása. Ennek során új zöldfelületek születtek, korszerűsítették a közvilágítást és a közműveket, továbbá új utcabútorokat helyeztek ki, és bővítették a térfigyelő kamera rendszert.

A beruházáshoz kapcsolódva további meghatározó projekt egy szolgáltatóház kiépítése.

A 4000 négyzetméteres új épület azzal a céllal jön létre, hogy a város különböző területeken működő ügyfélszolgálati irodáit egy helyen tudják elhelyezni, és ezáltal a lakosság könnyebben elérje ezeket - írja a Magyar Építők magazin.