Vissza

Jónak lenni jó

2022-01-26 CSR

Jónak lenni jó

A WEST HUNGÁRIA BAU Kft. megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra, elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy lehetőségeink szerint minél inkább hozzájáruljunk a minket körülvevő társadalom életszínvonalának javításához.

Támogatási politikánkat egy határozott irányvonal mentén alakítottuk ki az elmúlt 25 évben és évről – évre igyekszünk ezen irányvonal mentén lehetőségeink szerint egyre több és több támogatást nyújtani az élet minden olyan területén, amelyeket fontosnak tartunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem fogadjuk nyitottan a „nem tervezett” támogatási megkereséseket, sőt! Örülünk, ha a nagyobb projektjeink mellett a kis támogatásokkal is minél több helyen segíthetünk, amennyiben adományaink olyan célt szolgálnak, melyek egybevágnak a WHB értékrendjével.

Támogatási tevékenységünk legfontosabb területe a gyermekek segítése, hisz jövőnk a gyermekeinkben rejlik! Számos, beteg gyermekeket gyógyító intézményt és hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó intézményt és szervezetet támogatunk rendszeresen több tízmilliós nagyságrendben, mint például a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház beteg és koraszülött gyermekeket gyógyító osztályait, vagy a Daganatos Gyermekekért Alapítvány, de 2021-ben kiemelt figyelmet fordítottunk a gyermekek testi, lelki, szellemi fejlődésének segítésére is. Ennek eredményként milliós nagyságrendű támogatást nyújtottunk a Magyar Fényszív Alapítványnak, WHB - Újabb alapítványon keresztül támogatja a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. a hátrányos helyzetű gyermekeket illetve több alkalommal segítettünk hátrányos helyzetű, nehéz körülmények között élő gyermekeket és családokat. Ezek közül az egyik legmeghatóbb történet a Budapest XXII. kerületében élő Miki és családja. Mikinél – aki ma már 15 éves – 1 éves korában diagnosztizálták az ataxia telangiectasia genetikai betegséget, aminek következtében 9 évesen kerekesszékbe került. A családnak nem volt lehetősége akadálymentesíteni az otthonukat, ehhez nyújtottunk segítséget WHB - Jónak lenni jó – Ismét segítettünk

Ha a gyermekek életének jobbá tételéről van szó, akkor nem ismerünk határokat, sok – sok éve már, hogy rendszeresen támogatjuk az erdélyi gyermekotthonok kis lakóit is. 2021-ben az adományok a Böjte Csaba Atya által támogatott két Gyermekotthonba, Petrozsenybe és Tusnádfürdőre kerültek, illetve a két gyermekotthon mellett egy családot is segítettünk Székelyszentmihályon, ahol egy korábbi nevelt gyermekből azóta 3 gyerekes családanyává cseperedett anyuka él a gyerekekkel, és a WHB segítségével sikerült teljesen bebútorozni a kis otthonukat, sőt áramfejlesztőt is kaptak, mivel nyár óta áram nélkül voltak a 26 nm-es lakásukban.
WHB - Jónak lenni jó - Ismét segített a WHB

Nagyon fontosnak érezzük azt is, hogy a társadalom perifériájára szorult embertársainknak is segítséget nyújtsunk és megtaláljuk azokat az eszközöket, amelyek valóban segítséget és könnyebbséget jelentenek nekik. 2021-ben az egyik ilyen kezdeményezésünk a KHAM DROM Roma Integrációs Egyesülettel való összefogás volt, akiknek 2 millió Ft értékben adományoztunk konzervet, hogy tartós élelmiszercsomagok részeként kapják meg az ország különböző részein, romatelepeken, mélyszegénységben élő emberek.
WHB - Segítségnyújtás a mély szegénységben élőknek

A WHB mindig az elsők között segít akkor is, ha valamelyik szomszédos országban történik, olyan havária, mint 2021-ben a súlyos horvátországi földrengés. Cégünk 10 millió forint anyagi támogatást nyújtott a segélyakciónak, így a másik 22 építőipari vállalattal közösen, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közvetítésével, mintegy 360 millió forint értékben 120 teljesen felszerelt és bútorozott lakókonténerrel segítettük a földrengés károsultjait. A lakókonténerek több mint 200 ember lakhatását oldják meg.
WHB - Több mint 20 magyar építőipari cég támogatja a horvát földrengés károsultjait

A gyermekek és a fiatalok életének szerves része az iskola, és nagyon fontos, hogy ott minőségi oktatásban részesüljenek. Ennek érdekében a WHB Group több oktatási intézményt, szakmai versenyt támogat évről – évre. Cégünket évtizedes jó kapcsolat fűzi a győri SZC Hild József Építőipari Technikumhoz és a Széchenyi Egyetemhez, melynek eredményeként számos alkalommal nyújtottunk támogatást az intézményeknek. Az anyagi támogatás mellett azonban fontosnak érezzük, hogy a gyakorlati képzésben is segítséget nyújtsunk a jövő építőipari szakembereinek, így az együttműködést kiterjesztettük a képzési területre is, ennek eredménye a HILD-es diákok nyári gyakornoki programja a WHB keretei között, illetve a Széchenyi István Egyetem duális képzési programjában való részvétel.
WHB - Az új szakember generáció felkészítése a jövő építőiparának

A WEST HUNGÁRIA BAU Kft.  kiemelt figyelmet fordít a hazai kulturális élet támogatására is. Mivel az egészséges életmód fontos része a szellemi egészség is, ezért számos rangos kulturális projektet is segítünk. 2021-ben – a teljesség igénye nélkül - a WHB az egyik kiemelt mecénása volt a győri jubileumi év kiemelkedő programsorozatának, a Széchenyi Open Art Night-nak, és segítettük Győrszemere önkormányzatát egy új közösségi – és kiállító tér kialakításában.

Nagyon fontosnak tartjuk a magyar kultúra tárgyi emlékeinek megőrzését is, hisz ahogy az a WHB alapító tulajdonosa megfogalmazta: „Értékeink megőrzése az értékteremtés egy fontos formája”(Paár Attila)

Fenti irányelvet nem csak a műemléki épületeken végzett munkáink során tartjuk szem előtt, mindig kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy mindazokat az értékeket, amiket érdemes átörökíteni a jelenbe és a majdani jövőbe, megőrizzük. Így történik ez most, a Balaton egyik ikonikus szállodájának, a keszthelyi Helikon Hotelnek a felújítása során, amikoris nagy figyelmet fordítottunk a magyar vendéglátás történelméhez tartozó, régi nagy értékű tárgyak és dekorációs elemek megőrzésére. Az értékmegőrzésnek köszönhetően számos értékes tárgyi eszközt tudtunk odaadományozni a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a keszthelyi Balaton Múzeum gyűjteményébe, illetve a muzeális használati tárgyak mellett egy összesen 20 méter x 3 méter nagyságú Szinte Gábor alkotta faintarzia falat és Majoros János 1970-ben készített mázas kerámiafalának egy a mester szignóját is tartalmazó összefüggő darabját adományoztunk a hévízi Ensana Thermal Hotel Hévíznek.
WHB - Helikon adomány

Az egészséges élet meghatározó része a sport, ezért támogatásban részesítenek számos amatőr és profi sportegyesületet is, támogatottjaik között van a teljesség igénye nélkül: az Uni Handball egyesület, a HSMA – Darázs Ádám erősember, a Koko Gym Harcművészeti Klub, és még számos kisebb – nagyobb sportegyesület.

A WEST HUNGÁRIA BAU Kft. 25 éve tevékenykedik Magyarországon, ez idő alatt számos, nagyléptékű kivitelezést végeztünk el, de közben soha nem feledkeztünk meg a környezeti és a természeti értékek megóvásáról sem. Felelős vállalatként, folytatva a környezetvédelemért tett korábbi intézkedések sorát, 2020 után 2021-ben is folytattuk a mobil visszagyűjtő akciót a KÖVET Egyesület kampányához csatlakozva és a Jane Goodall Intézet munkáját segítve. A WHB telephelyein és irodaházaiban megvalósult a szelektív hulladékgyűjtés és biatorbágyi irodaházunkban továbbra is lehetőség van minden fajta elem és hordozható akkumulátor gyűjtésére, így az elemek nehézfém alkotóelemei nem kerülhetnek ellenőrizetlen körülmények között a természetbe. Minden kivitelezésünkön kiemelt figyelmet fordítunk a természet megóvására, mint például a szegedi Pick Arénánál a vízzáró jetfal kivitelezését, valamint a rá építhető mobil árvízvédelmi fal építését nagy körültekintéssel, a környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartva végeztük el, ökológiai szempontból a fakivágást minimalizáltuk és a meglévő vízoldali töltés rézsűt is rekultiváltuk.
WHB - Befejeztük a Pick Aréna árvízvédelmi védművét

„Ahogy eddig is, úgy továbbra is elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy minél inkább hozzájáruljunk a minket körülvevő társadalom életszínvonalának javításához, hogy jobb jövőt teremtsünk magunknak és gyermekeinknek, hogy lehetőségeinkhez mérten segítsük a rászorulókat, hogy támogassuk a kultúrát, megőrizzük értékeinket és óvjuk a természetet. Hiszem, hogy a legkisebb segítséggel is el lehet érni a változást, hogy valamilyen nagyobb érték teremtődjön, és ami talán a legfontosabb, hogy újra és újra visszataláljunk az összefogáshoz és megtaláljuk a segítségnyújtás és a szolidaritás különböző eszközeit!” (Paár Attila)