WHB - József Nádor tér

BudapestJózsef Nádor tér

Budapest, V. kerület József nádor téren mélygarázs építése

 

A WHB az OTP Ingatlan Zrt. megbízásából a belváros szívében, az Erzsébet tér és a Lánchíd között fekvő József nádor téren 2016. március 1-én megkezdte egy háromszintes 525 férőhelyes mélygarázs építését. A garázsban kerékpárok tárolására is lehetőség van, valamint az elektromos gépjárművek is saját, töltőállomással felszerelt parkolóhelyet kaptak, valamint a -1. szinten egy autómosó is kialakításra került. Természetesen - a kor igényeinek megfelelően - akadálymentesített építményről van szó, a tér két végén személyliftekkel is lehet fel-le közlekedni.

Az egész  létesítmény a térszín alatt helyezkedik el, a téren csak a le- és felhajtó rámpák, valamint a gyalogosok ki- illetve beközlekedést lehetővé tevő lépcsőházak, liftek felépítményei jelennek meg. Előzőek kivételével a tér teljes felülete megújult, a parkosítás, füvesítés után egy jobb minőségű, modern zöldfelületet vehetett birtokba Budapest Fővárosa és az ide látogatók.

 

A mélygarázs földmunkái során mintegy 75.000 m3 talaj került kiemelésre, a munkatér-határolás résfalas technológiával történt. 

A munkagödör víztelenítése a kivitelezés ideje alatt folyamatos volt a zavartalan munkavégzés érdekében. 

Az alaplemez és a felette elhelyezkedő szintek mintegy 5300 m2 alapterületűek, a teljes létesítmény térfogata pedig több, mint 55.000 m3.

A legfelső (0.) szintet 2,5 méteres földréteggel fedtük le annak érdekében, hogy az oda telepített növényzet számára a lehető legkedvezőbb feltételeket alakítsuk ki.

 

A munkaterületet magas, biztonságos kerítéssel vettük körbe. A teret keresztező közművek kiváltása megtörtént, jelenleg a régészeti feltárások, és az ehhez szükséges földmunkák folynak. 

A régészek a mélyépítéssel érintett terület külső határvonalán belüli területet vizsgálják át, tűzszerészeti felügyelet mellett. Eddig 430 sírhelyet találtak, a még fel nem tárt területtel együtt nagyon valószínű, hogy 500-nál is nagyobbra nőhet ez a szám. A lelőhely egyébként egy török kori temető, melynek a helye egy korábbi kutató árok és a korabeli rajzok miatt régóta ismert.

A régészeti munkák után (2016. szeptember) kezdődött a tényleges építési kivitelezés, amely 2017. végéig tartott, ezt követte az V. kerület által kivitelezett térrendezési munkák.

 

Végeredményként egy szebb, zöldebb, élhetőbb teret adtunk vissza a kerületnek, mely a parkolási helyzet javulásával a környék ingatlanainak értékét is pozitívan befolyásolja.