Elkészült az Árpád Parkolóház

2018.12.17.
Győrben az Árpád út és a Teleki László utca találkozásánál épült meg az Árpád Parkolóház. A létesítmény alapkőletétele 2017. november 27-én volt, vagyis alig valamivel több, mint egy év alatt készültek el a gépkocsibeállók. Az épületben a nyitott gépjárműtárolók mellett a Győri Balett számára egy balett próbaterem funkciójú egységet is kialakítottak. A parkolóházat 2018. december 14-én déli 12 órától használhatják a közlekedők.
 
Az épület szerkezete: a földfelszín alatt két félszinten pince, eföltött földszint, plusz 4 emelet, azaz 8 félszint található. A tetőn – mintegy az V. emeleten - félszint eltolásos szerkesztéssel – zöldtetőt alakítottak ki.
 
A III. és IV. emelet Teleki László utcai oldalán, illetve a IV. emelet keleti oldalán, továbbá az egész tetőszinten – összesen: 1276 négyzetméter – intenzív zöldtető létesült, ennek megfelelő szigetelési rendszerrel, közel 5000 növény beültetésével, automata csepegtető öntözési rendszerrel. A homlokzati kialakítás: szerelt szálcement homlokzat (összesen: 700 m2).
 
A létesítményben 205 gépjármű-parkolóhely áll rendelkezésre – ezen belül 5 db mozgáskorlátozottak számára fenntartott. A parkolást integrált informatikai rendszer segíti.
 
Az épületben – később üzembe helyezendő – elektromos töltőállomás-helyeket, továbbá motorparkolót és kerékpártárolót is kialakítottak.
 
A személyi közlekedést 2 db, egyenként 8 személyes, 630 kg teherbírású, hidraulikus, gépház nélküli, személyfelvonó segíti.
 
A Győri Balett művészeti tevékenységének támogatására a létesítmény 453 m2 alapterületű földszintjén 223 m2 nagyságú Balett Stúdió, próbaterem létesült a hozzá kapcsolódó kiszolgáló létesítményekkel. A Balett Stúdió berendezése, a takarítási munkák elvégzése ezekben a hetekben zajlik.
 
Kivitelező: W-E 2017 Konzorcium, tagok: West Hungária Bau Kft. (vezető tag) és Euro Generál Zrt.
Vállalkozási szerződés értéke: nettó 1.674.869.893,- Ft,
Szerződéskötés időpontja: 2017.11.13. azonnali hatálybalépéssel.
Kivitelezés időtartama: 2017.11.13. - 2018.12.13.
 
„A fejlesztés a „Kerékpáros és parkolási infrastruktúrafejlesztés Győrben” című Széchenyi 2020 projekt keretében valósult meg. A balett terem építéséhez az önkormányzat 186 millió forintos önrészt biztosított.”
 
Parkolási tudnivalók
 
A parkolóház főbejárata az Árpád út felől található ki-és bejárati lehetőséggel. A parkolóházból kikanyarodni az Árpád útra jobbra (az Árkád felé) és balra (a Teleki út felé) egyaránt lehet.
A parkolóháznak van egy, a főbejárattól különválasztott bejárata is, ez a Teleki út felőli homlokzatnál található, mely a parkolóház üzemszerű működésekor a Szent István út felől közlekedők számára áll rendelkezésre, így nem kell a Teleki út – Árpád úti jelzőlámpát igénybe venni a behajtás alkalmával.
 
A projekt részeként átalakították a Teleki utca - Árpád út kereszteződésében lévő, jelzőlámpás csomópontot. Így lehetővé vált a Teleki utcában a színház épülete felől érkezők számára a balra kanyarodás az Árpád út felé. A Szent István útról érkezők a Teleki utcáról – ahogyan eddig – jobbra, kis ívben bekanyarodhatnak az Árpád útra.
 
A parkolóházat gyalogosan ugyancsak az Árpád út felől lehet megközelíteni. Az épület főbejáratával szemben állva bal oldalon található a lépcsőházhoz illetve a két lifthez vezető gyalogosbejárat. Itt található a két díjfizető automata is. Az automaták egyelőre érmét és papírpénzt fogadnak el, később bankkártyás fizetési mód is lehetséges lesz. A díjfizető automaták próbaüzemszerűen működnek, átmeneti meghibásodás esetén az üzemeltető társaság munkatársai segítik a parkolóházat használó autósoknak.
 
Gázüzemű, illetve 210 centiméternél magasabb járművel a parkolóházba behajtani tilos!
 
A parkolóház Árpád úti és Teleki úti homlokzatán foglaltságjelzők mutatják az aktuális szabad helyek számát. Az épületen belül, a földszinten, a behajtási pontnál ugyancsak látható foglaltságjelző, ez mutatja a pinceszinteken és az emeleteken lévő aktuális szabad helyek számát.
 
A parkolóház üzemszerű működésekor a behajtásnál a sorompók melletti automatából jegyet kell húznia az autósoknak. A beállók felett piros vagy zöld fények jelzik a foglalt vagy szabad helyeket. A parkolóházban rendszámfelismerő rendszer működik, a díjfizetést követően kihajtáskor a sorompó automatikusan felemelkedik. Amennyiben ez nem történik meg, a járművezető a sorompó melletti automatába csúsztatja a jegyet, melyet a készülék elvesz, és a sorompó kinyílik.
 
A földszinten (P0) kapott helyet 5 darab, mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhely. (A mozgáskorlátozott használók számára külön gyalogosútvonalat biztosítottak, melyet kék színű felfestés jelöl.) A piceszinten két eltolt félemelet (P-1 és P-2), az emeleteken nyolc eltolt félemelet (P1-től P8-ig) található. Valamennyi szinten biztosított a kapcsolat a lépcsőház illetve a liftek felé.
 
Az Árpád Parkolóház használatának díja 2018. december 14-én déli 12 órától 100 Ft/60 perc. (Minden megkezdett 60 perces egység díjköteles.) 2019. január 2-től a parkolóház használatának díja: 200 Ft/60 perc.
Elkészült az Árpád Parkolóház
vissza a hírekhez
Elkészült az Árpád Parkolóház