Vissza

Önmérsékletre van szükség az építőiparban

2020-01-16 Hírek

Önmérsékletre van szükség az építőiparban

Megőrizte lendületét az építőipar, 2020-ban viszont a hatékonyság növelésére kell helyezni a hangsúlyt – vont mérleget Koji László elnök az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) január 15-i évindító közgyűlésén. A lakásépítésekről a szervezet vezetője azt mondta, a kormányzat rendre év közben hoz két-három olyan határozatot, amely nemcsak a fizetőképes keresletet segíti, hanem a kapacitásokat is javítja – ebben bíznak az idén is.

Peterka Attila, a WHB Kft. stratégiai igazgatója a Közép-Dunántúlon optimista képet rajzolt fel: szerinte valamelyest meghaladja majd az idei termelési érték az előző évit, a lakásépítések lendületben maradnak. Ugyanakkor komoly minőségi problémák merültek fel az új lakásoknál, ráadásul a lakosság bizalomvesztése érezhető. Szintén súlyos probléma a foglalkoztatottak morálja - számol be a Magyar Nemzet.

 

Nem várt eredmény

Éves összevetésben csaknem hét százalékkal bővült az építőipari termelés tavaly novemberben, 2019 első tizenegy hónapjában a termelési érték 24,4 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakáét – közölte tegnap a statisztikai hivatal. – Az év egészében az adatok nem várt növekedést mutattak, ennek fényében az ágazat súlya a bruttó hazai termék előállításában jóval öt százalék fölött alakulhat, amire korábban nem volt példa – reagált az adatokra az innovációs tárca.