Vissza

Ezüstfa díszíti a Dunakeszi Diáknegyed legmagasabb pontját

2022-10-21 Hírek

Ezüstfa díszíti a Dunakeszi Diáknegyed legmagasabb pontját

Egy ezüstfát húztak fel a Dunakeszi Diáknegyed bokrétaünnepén az épületegyüttes legmagasabb pontjára. Az építkezés bő fél évvel az alapkőletétel után érte el ezt a jelentős állomást. Mindez azt jelzi, hogy a mintaprojektnek is tartott óriásberuházás az ütemterv szerint halad.  

Az oktatási és sportközpontot a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. megbízásából a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. és a LATEREX Építő Zrt. konzorciuma kivitelezi, amelynek támogatásáról már korábban megszületett a kormányzati döntés.

 

Sportolási lehetőséget is nyújt a komplexum

Az eseményen Tóth Tibor Gábor, a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. projektigazgatója ismertette a kivitelezést.  

A 123 négyzetméter alapterületű beruházás 13 hektárnyi területen valósul meg. A hét épületből álló komplexumban helyet kap a IV. Béla Gimnázium 20 tanteremmel és a VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola 26 tanteremmel, amelyeket korszerű gépészeti rendszerekkel és digitális eszközökkel szerelnek fel.

 

 

A gimnáziumi és technikumi szárnyakhoz szervesen kapcsolódó tornacsarnokok 2500 négyzetméter alapterülettel multifunkcionális térként szolgálnak. Elsősorban sportlétesítményként a diákok mozgási, sportolási lehetőségét biztosítja, ugyanakkor a közösségi rendezvények, tanévnyitók, illetve iskolai ünnepségek színtere is lesz.

A két épületszárny között helyezkedik el a konyha és étkező.

A telek nyugati részén, a Klapka utca mellett épül fel a közel 5000 négyzetméteres uszodaépület, amely alkalmas egyaránt úszóversenyek, illetve vízilabda mérkőzések megrendezésére.

Az iskolaudvaron két gumiburkolatú sportpályát építenek.  Az intézményben összesen 1500 diák tanulhat majd, a sportpályák az egész város rendelkezésére állnak majd, ahogy az uszoda is. 

 

 

A megközelíthetőség érdekében az infrastruktúrát is megteremtik

A területen a kapcsolódó úthálózatot is kiépítik. Az épületegyüttes autóval három irányból is megközelíthető lesz, elsősorban egy újonnan megépülő északi összekötő útról. Létrehoznak egy 300 férőhelyes parkolót és kerékpártárolókat is.

A kivitelezők feladata a gyepesítés, fásítás is, melynek keretében csaknem 400 fát és több ezer cserjét ültetnek. Aktív közösségi zöldfelületek, pihenők, padok, kerti sétányok teszik majd kellemessé az iskolai környezetet.

 

 

Az összehangolt munka eredményt hoz 

 

Tóth Tibor Gábor, a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. projektigazgatója azt is elmondta: az, hogy a 2022. márciusában tartott alapkőletétel után bő fél évvel már a bokrétaünnepet tartják, számos szakma összehangolt munkájának köszönhető. Hozzátette:

„A sikeres és előremutató projekt sem mentes a jelen helyzet nehézségeitől. Az elmúlt hónapok problémái, a háború okozta inflációs nyomás, amely sajnálatos módon az építőipart is sújtja, minket is folyamatos kihívások elé állít. A WEST HUNGÁRIA BAU Kft. és a LATEREX Zrt. konzorciuma az akadályok ellenére is napi szinten áldozatos munkával áll helyt azért, hogy feladatát teljesítse és a kivitelezés ütemét tartani tudja a minőségi munkavégzés szem előtt tartásával. A kialakult alapanyaghiány miatt ez nem kis szervezést és előre gondolkodást igényel.”


 

 

Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere kiemelte: „Ez városunk történelmének legnagyobb beruházása, ami egy óriási problémára nyújt megoldást, hiszen ebben a városban évente több mint 500 gyerek végez az általános iskoláinkban, és eddig csak száz gyereknek tudtunk biztosítani középiskolai férőhelyet. Innentől kezdve a gyerekek nagy részének fogunk tudni biztosítani helyet. Nagyon jó érzés itt állni, mert minden, ami itt történt az elmúlt hónapokban, az értünk, Dunakesziekért történt.”

Tuzson Bence a térség országgyűlési képviselője ötgyermekes családapaként a beruházás kiemelkedő jelentőségéről beszélt: „Amikor egy gyerekekről szóló, a jövőről szóló beruházásnál állunk, akkor kicsit máshogy tekintek erre a beruházásra, mint minden más építkezésre. Ez sokkal fontosabb, hiszen aki iskolát épít, az a jövőt építi. És itt most egy olyan jövő áll előttünk, amelyik erőteljes és komoly fejlődést kínáló jövő, hiszen ez az építkezés, ma Magyarország legnagyobb középiskolai beruházása.”

 

A fotón szerepelnek (balról jobbra haladva):

Sztankov Attila, a LATEREX Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója; Tuzson Bence országgyűlési képviselő; Dióssi Csaba, Dunakeszi polgérmestere; Paár Attila, a WEST HUNGARIA BAU Kft. cégtulajdonosa és ügyvezető igazgatója

 

A projekt során nagy figyelmet fordítanak a környezetvédelmi szempontokra. Az épület kiemelten energiatakarékos lesz, az iskola 500 fő befogadására alkalmas éttermét pedig úgynevezett zöldtetős megoldással alakítják ki. Az átadásra 2024 nyarán kerül sor.

A nagyszabású kivitelezésbe betekinthet a LATEREX Junior Mérnök Program egyik résztvevője is, aki elméleti tudását gyakorlati tapasztalatokkal bővítheti a helyszínen. A LATEREX Építő Zrt. tehetséggondozó programjáról nemrég részletes cikkben számoltunk be.

 

Forrás: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2022/10/ezustfa-disziti-a-dunakeszi-diaknegyed-legmagasabb-pontjat